Tο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής συγκέντρωσης γύρω από την Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τις απόψεις της Ρωσίας σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας.

Τέλος, συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να διατηρήσουν στενή επαφή σε όλους αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω