Η λύση για την  ασφαλή λειτουργία των σχολείων είναι ο περαιτέρω εμβολιασμός των παιδιών, επεσήμαναν στην ΕΡΤ ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας. Όσο για αντίληψη κάποιων γονιών ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αντικαταστήσει αυτό κατά της Covid-19, o καθηγητής Ζαούτης ήταν κατηγορηματικός ” Το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφορεί σήμερα και δεν είναι συνδυαστικό με το εμβόλιο κατά της Covid, δεν προστατεύει από τον κορονοϊό”. Προτεραιότητα της πολιτείας είναι η εκστρατεία εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 12-17, σημείωσαν οι καθηγητές.

Όσον αφορά στην ασφάλεια του εμβολίου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σημείωσε “Τα δεδομένα παγκοσμίως δείχνουν ότι εκατομμύρια έφηβοι, άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί με υψηλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.”

“Στις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου “Δέλτα”, είχε μεγάλη μεταδοτικότητα και είχαμε τις συρροές των κρουσμάτων. Αντίστοιχα και στους νεαρούς ενήλικες σε χώρους διασκέδασης, όπου υπήρχε συνωστισμός” ανέφερε.

Στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, με το άνοιγμα σχολείων αυξήθηκαν οι συρροές των κρουσμάτων ενημέρωσε και επισήμανε το ανησυχητικό για την χώρα μας όπου “έχουμε υψηλό ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους” και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από κορονοϊό.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο “long covid” σύνδρομο, κατά το οποίο, σε κάποιες περιπτώσεις- ευτυχώς όχι πολύ συχνές-  ακόμη και αν θεραπευτεί το παιδί από τον καρονοϊό εξακολουθεί να έχει συμπτώματα όπως έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση, λεμφαδενοπάθεια κ.λ.π

“Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες με υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες είχαν χαμηλότερες επιδημίες στα σχολεία”, ενημέρωσε και επεσήμανε τη σημασία του να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων για να μειώσουμε τις συρροές στα παιδιά.

Ο καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης,  επεσήμανε πως στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο, κομητεία των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, όπου “έχει εμβολιαστεί το 90% των εφήβων 12-17 ετών, τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά χωρίς πολλά κρούσματα”.

Η σχολική μονάδα πρέπει να ενημερώνεται για τις στενές επαφές με κρούσμα, που έχει κάποιος μαθητής και οι γονείς να το κρατάνε σπίτι, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα υπόλοιπα παιδιά τόνισαν οι καθηγητές και σημείωσαν πως  “Το πρόβλημα με το στέλεχος τύπου “Δέλτα” είναι ότι πολύ εύκολα μεταδίδεται τόσο από τα παιδιά στους ενήλικες όσο και από τους ενήλικες στα παιδιά”

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

Περισσότερα Εδω