Επιβιώνει η γαλλική κυβέρνηση καθώς απορρίφθηκε και η δεύτερη πρόταση μομφής. Η πρώτη πρόταση, από τους κεντρώους, συγκέντρωσε 278 ψήφους, υπολειπόμενη των 287 που απαιτούνταν για να περάσει. Η ακροδεξιά πρωτοβουλία συγκέντρωσε μόλις 94 ψήφους. Με την αποτυχία και των δύο ψηφοφοριών, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο.

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του νόμου για το συνταξιοδοτικό. Από την πλευρά της πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίστηκε την αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως “συμβιβασμό”. “Ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά στην οικοδόμηση ενός συμβιβασμού όσο κάναμε με αυτή τη μεταρρύθμιση”, δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν “βαθιά δημοκρατική” σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Η πτώση της κυβέρνησης είναι “ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter ο Σαρλ ντε Κουρσόν, συντάκτης μιας εκ των δυο προτάσεων δυσπιστίας.

Καθώς άνοιγε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων “άδικη” και είπε ότι ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ήταν “άρνηση της δημοκρατίας”.

Κυβερνητικοί γνώστες και παρατηρητές έχουν εκφράσει φόβους ότι η Γαλλία οδεύει και πάλι προς μια νέα έξαρση βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λίγα μόλις χρόνια μετά το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που συγκλόνισε την κυβέρνηση Μακρόν και τη χώρα. Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους.

Επιβιώνει η γαλλική κυβέρνηση – Απορρίφθηκε και η 2η πρόταση μομφής
(AP Photo/Thomas Padilla)

Πηγές: ΕΡΤ – Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Associated Press, CNBC, AFP

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω