Ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό το Σάββατο, ο Βοτανικός Κήπος στο Νεοχώρι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας.

Το επίσημο άνοιγμα του Βοτανικού θα γίνει από το δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νάνο την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 10.30 π.μ. με δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι τα εγκαίνια μιας σπάνιας Έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας από το οροπέδιο της Νευρόπολης, πριν κατακλυστεί από τα νερά και γίνει η λίμνη. Πρόκειται για μέρος του υλικού που συγκεντρώθηκε από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα το 2019, με τη διημερίδα για τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της λίμνης. Η έκθεση θα παραμείνει μόνιμα εκεί και θα αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στο Βοτανικό Κήπο για να βλέπουν οι επισκέπτες πως ήταν το οροπέδιο της Νευρόπολης πριν γίνει η λίμνη. Η δεύτερη εκδήλωση είναι στις 11 π.μ. στο υπαίθριο θεατράκι του Βοτανικού όπου θα γίνει η τελετή ολοκλήρωσης της Α Θερινής Ακαδημίας Γλυπτικής, η οποία οργανώθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το Τμήμα Δασολογίας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που είχε την πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία του Βοτανικού Κήπου γίνεται πλέον με νέους όρους, καθώς συνοδεύεται με πολλά καινούργια προγράμματα και νέες δραστηριότητες. Εκτός από το Βοτανικό Κήπο, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, χώρος παραγωγής κομπόστ, Τράπεζα Σπόρων και άλλα πολλά.

Μέσα στο Κέντρο Ενημέρωσης ο επισκέπτης θα δει σπάνιες και ιστορικές φωτογραφίες από την εκδήλωση μνήμης για τη δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα, από την τραγωδία που συνέβη το 1959 καθώς και οπτικά ντοκουμέντα από τα ήθη και έθιμα του Νεοχωρίου. Άλλη δραστηριότητα είναι η «Δανειστική Βιβλιοθήκη». Αποστολή της είναι να προσφέρει πρόσβαση στη γνώση, να αναπτύξει τη φιλαναγνωσία και να βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι φίλοι του κήπου, μπορούν να δανείζονται βιβλία και να τα μελετούν στο «Χώρο Αναψυχής» ή σε κάποιο παγκάκι του Βοτανικού Κήπου. Επίσης το υπαίθριο θεατράκι προσφέρεται για παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, φωτογραφήσεις, κυνήγι θησαυρού και άλλα πολλά. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι υπάρχει μόνιμος ξεναγός ο οποίος ξεναγεί τους επισκέπτες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Ανάλογα με το ηλικιακό κοινό  και τα ενδιαφέροντα προσαρμόζεται και η ξενάγηση, ενώ για τα σχολεία έχει προβλεφθεί ειδική εκπαιδευτική ενημέρωση, δεδομένου ότι ο ξεναγός είναι ο ίδιος εκπαιδευτικός.

Ο Βοτανικός θα είναι ανοικτός όλη την εβδομάδα (εκτός Τρίτης) και ολόκληρο το έτος, ακόμα και τις αργίες. Το θερινό ωράριο είναι τις ώρες 10 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.- 8 μ.μ., ενώ θα παρατείνεται ανάλογα με τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί. Το χειμερινό ωράριο θα είναι συνεχόμενο από τις 9.30 π.μ. μέχρι 4.30 μ.μ Αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία και τις εκδηλώσεις, καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα, στην ιστοσελίδα botanikoskiposneoxoriou.wordpress.com. Η είσοδος στον Κήπο είναι ελεύθερη και μπορούν να τον επισκεφτούν άτομα κάθε ηλικίας. Επίσης, είναι προσβάσιμος για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Για κάθε πρόσθετη πληροφορία και προγραμματισμό επίσκεψης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο κ. Γιώργο Καραντώνη (6946476683).

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω