Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στη Βιόπολη Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης προς τιμήν του Διευθυντή Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, Καθηγητή Χειρουργικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χρήστου Γ. Δερβένη.

Ο κ. Δερβένης θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον ακαδημαϊκό έπαινο προς τον τιμώμενο  θα εκφωνήσει ο καθηγητής Γενικής Χειρουργικής Δημήτριος Χ. Ζάχαρούλης. Η ομιλία του τιμώμενου θα έχει ως θέμα, «Πολιτικές, ερευνητικές, εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προκλήσεις:  το παράδειγμα του παγκρεατικού καρκίνου».

Στην εκδήλωση στη Λάρισα θα παραστεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Προσφώνηση του Διευθυντή Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, Καθηγητή Χειρουργικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χρήστου Γ. Δερβένη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Ζήση Δ. Μαμούρη.

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας,Καθηγητή Ιωάννη Λ. Στεφανίδη.

«Έπαινος» προς τον τιμώμενο από τoν Καθηγητή Γενικής Χειρουργικής, Δημήτριο Χ. Ζαχαρούλη.

Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και επίδοση των τίτλων και του Επιτηβεννίου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Θεόφιλο Σ. Καραχάλιο.

Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:

«Πολιτικές, ερευνητικές, εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προκλήσεις: το παράδειγμα του παγκρεατικού καρκίνου»

Πέρας της Τελετής

Ποιος είναι ο Χρήστος Δερβένης – Το σημαντικό ερευνητικό του έργο

Ο Καθηγητής, Χρήστος Δερβένης MD PhD FRCS γεννήθηκε στο Βόλο στις 29 Απριλίου 1954, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Το Σεπτέμβριο του 1971 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1978. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (1978-1980) και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αγροτικό γιατρός στο Μύρτος Λασιθίου (1980-1982).

Εκπαιδεύτηκε στη γενική χειρουργική στο 401 Στρ. Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη και στη Α Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε τον τίτλο ειδικότητας τον Ιούλιο του 1986 και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο St. James Hospital του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία στη χειρουργική του ήπατος, των χοληφόρων και του Παγκρέατος και στο Αμβούργο στη Γερμανία στη ενδοσκοπική Χειρουργική.

Ονομάστηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ΑΡΙΣΤΑ το Φεβρουάριο του 1998.

Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στη Αθήνα από το 1989 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Από το 1999 μέχρι το 2017 ήταν Συντονιστής Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του ίδιου Νοσοκομείου. Από τον Ιανουάριο του 2017 συνεργάζεται με το Metropolitan Hospital στον Πειραιά.

Ο Καθ. Δερβένης διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής Χειρουργικής σε σημαντικά πανεπιστημιακάιδρύματα όπως Mayo Clinic Medical School, Rochester, MN and Yale University, CT USA; the University of Lund, Sweden; University of Bern Switzerland, Karolinska University Sweden, the University of Verona, Italy; and the University of the Witwatersrand in Johannesburg, South Africa.

Είναι μέλος σε editorial boards πολλών διεθνών περιοδικών (BJS and Langenbeck’s Archives of Surgery, Pancreatology, the IHPBA journal HPB, and HPB Surgery, Digestive Surgery.)

‘Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο και είναι μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων. Έχει περισσότερες από 170 δημοσιευμένες εργασίες σε σημαντικά διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων New England J of Medicine, Lancet, JAMA, Br. J of Surgery, Annals of Surgery, Gatsroenterology, Journal of Clinican Oncology κ.α. με το μεγαλύτερο στην Ελλάδα στον τομέα της χειρουργικής αριθμό αναφορών (17631) και συντελεστή βαρύτητας (impact factor) 667.

Είναι συγγραφέας 3 βιβλίων στη χειρουργική του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος (τα δυο στα αγγλικά σε διεθνή εκδοτικό οίκο) που έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές σε διεθνή περιοδικά.

Έχει διατελέσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών, και τώρα είναι πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος όπως επίσης Πρόεδρος της European – African Hepatico-Biliary-Pancreatic Association (Ευρωπαϊκή και Αφρικανική Εταιρία Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος) και ενεργό μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Διεθνούς Εταιρίας Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος (IHPBA: International Hepatico-Biliary-Pancreatic Association).

Το ιδιαίτερο επιστημονικό και κλινικό ενδιαφέρον του κ. Δερβένη είναι η Χειρουργική Ογκολογία του Πεπτικού και η χειρουργική του Ήπατος, των Χοληφόρων και του Παγκρέατος. Στη διάρκεια της θητείας του στην Αγία Όλγα είχε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων Πανελλαδικά στην αντίστοιχη μονάδα που είχε οργανώσει με αποτελέσματα αντίστοιχα των μεγαλύτερων αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού και με διεθνή αναγνώριση ως εξειδικευμένη μονάδα ογκολογικής χειρουργικής. (περισσότερες από 750 παγκρεατεκτομές, 650 ηπατεκτομές και πάνω από 800 κολεκτομές)

Ταυτόχρονα ο κ. Δερβένης έχει εκπαιδευτεί στην οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις στην υγεία και συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές σχεδιασμού υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω