Μόλις τον περασμένο μήνα, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τρεις εξοχικές κατοικίες στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Τουλάχιστον 20 ακόμη στο ίδιο χωριό έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στόχος επιτηδείων, με τους κατοίκους να ζουν με τον φόβο τι θα τους ξημερώσει. Αλλά και στα Κάτω Λεχώνια βανδαλισμοί από ομάδες παραβατικών ατόμων φαίνεται να είναι καθημερινότητα. Στις δημοτικές ενότητες Αγριάς και Αρτέμιδος του Δήμου Βόλου οι 10.000 περίπου κάτοικοι νιώθουν απροστάτευτοι λόγω έλλειψης αστυνόμευσης, ιδίως εν μέσω καραντίνας, περίοδο κατά την οποία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα χωριά ερημώνουν και επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι. Το αίτημα για δημιουργία αστυνομικού τμήματος είναι πλέον καθολικό και θα υποβληθεί επισήμως στον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας, Μιλτιάδη Αλεξάκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αγίου Λαυρεντίου, Γιάννη Αγαπητό, τα τελευταία δύο χρόνια, οι εξοχικές κατοικίες στην περιοχή έχουν γίνει στόχος. Πάνω από 20 σπίτια έχουν διαρρήξει επιτήδειοι κάνοντας… νοικοκυραίους τους ιδιοκτήτες που ιδίως το τελευταίο διάστημα δεν μεταβαίνουν στο χωριό εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία του κορονοϊού.

«Χτυπούν ανά γειτονιά. Και με σύστημα. Πρώτα θα πάνε στην μία περιοχή, θα περάσει λίγος καιρός να ξεχαστεί και μετά θα προχωρήσουν και στην επόμενη περιοχή. Τον περασμένο μήνα είχαμε τρεις διαρρήξεις», αναφέρει ο κ. Αγαπητός.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στο στόχαστρο των διαρρηκτών μπαίνουν κυρίως εξοχικές κατοικίες, με τους αγνώστους να εκμεταλλεύονται ότι είναι άδειες. «Ερχονται, κόβουν κίνηση και επιλέγουν στόχους. Κυρίως χτυπούν σε σπίτια που είναι κοντά στον δρόμο. Αφενός για να μπορούν να μεταφέρουν τα κλοπιμαία αφετέρου για να μην γίνουν αντιληπτοί από το υπόλοιπο χωριό. Κλέβουν κυρίως μπακίρια (χάλκινα σκεύη), τα οποία κατά τη μεταφορά μπορεί να κάνουν θόρυβο και γι’ αυτό αποφεύγουν πυκνοκατοικημένες περιοχές μέσα στο χωριό», σημειώνει.

Όπως λέει ο κ. Αγαπητός, οι κάτοικοι ζουν πλέον με τον φόβο. «Από το ξέσπασμα της πανδημίας, στο χωριό δεν κυκλοφορεί ψυχή. Το εκμεταλλεύονται δράστες και οι μόνιμοι κάτοικοι ζούμε με τον φόβο. Κάποιοι είναι μοναχικοί και ηλικιωμένοι και φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους. Η περιοχή δεν αστυνομεύεται. Όταν γίνει ένα περιστατικό δεν μπορείς να περιμένεις περιπολικό από τις Μηλιές και πάλι αν είναι διαθέσιμο», σημειώνει.

Καθημερινά βανδαλισμοί

Αλλά και στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων οι βανδαλισμοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κάτω Λεχωνίων, Γιώργος Αραμπατζής, αναφέρεται σε μία πληθώρα περιστατικών που έχουν καταγραφτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Αγνωστοι κατέστρεψαν την καινούρια μας παιδική χαρά, έχουν διαλύσει την περίφραξη από το γήπεδο μπάσκετ και μπαίνουν μέσα προκειμένου να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, σπάνε λάμπες από τα σώματα δημοτικού φωτισμού για να μην φαίνονται, παίρνουν κάδους και τους καταστρέφουν, γδέρνουν και σπάνε αυτοκίνητα», περιγράφει ο κ. Αραμπατζής και μιλά ακόμη και για κορονοπάρτι που στήθηκε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, όπου άγνωστοι δεν προκάλεσαν μόνο φθορές στο ίδιο το σχολείο, αλλά έφθασαν να κάψουν και την ελληνική σημαία.

«Εχουμε μεγάλο φόβο. Δεν μπορούμε ούτε στον δρόμο να κυκλοφορήσουμε, από οχήματα που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Θα γίνει κανένα ατύχημα και θα θρηνήσουμε ζωές», λέει ο κ. Αραμπατζής και υπογραμμίζει: «Είναι αναγκαία η παρουσία αστυνομίας στην περιοχή. Είμαστε 10.000 κόσμος σε Αγριά και Αρτέμιδα. Και μόνο η αστυνομική παρουσία μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Να αρχίσουν να φοβούνται λίγο».

Παρέμβαση για δημιουργία αστυνομικού τμήματος

Τα προβλήματα που εκτείνονται και στη δημοτική ενότητα Αγριάς αλλά και στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδος, οι τοπικοί πρόεδροι μετέφεραν στη δημοτική αρχή, ζητώντας να δοθεί λύση. Από κοινού η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και Εκδηλώσεων Βόλου, Νατάσσα Μορφογιάννη, με τον αντιδήμαρχο Περιφερειακών Ενοτήτων Βόλου, Αργύρη Κοπάνα, αλλά και τους αντιδημάρχους που εκλέγονται από Αγριά και Αρτέμιδα αντίστοιχα, Αποστόλη Μαλαματίνη και Κώστα Γανωτή, ανέλαβαν την ευθύνη να κινήσουν τις διαδικασίες και να προωθήσουν το κοινό αίτημα δημιουργίας αστυνομικού τμήματος στις δημοτικές ενότητας Αγριάς και Αρτέμιδας.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, κ. Μορφογιάννη, υπάρχει ακόμη και εξασφαλισμένος χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει το αστυνομικό τμήμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων έχουν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας Μιλτιάδη Αλεξάκη προκειμένου να του καταθέσουν γραπτώς το αίτημά τους.

Οπως εξηγεί η κ. Μορφογιάννη, η παραβατικότητα που υφίσταται στα συγκεκριμένα χωριά δεν είναι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορέσει να δοθεί λύση.

 

Η επιστολή

Σε επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας, που υπογράφουν από κοινού οι πρόεδροι των τοπικών ενοτήτων Αγριάς Ηλίας Ντενέζος, Ανω Λεχωνίων Γρηγόρης Τουφεξής, Κάτω Λεχωνίων Γιώργος Αραμπατζής, Αγίου Βλασίου Νικόλαος Καπότος, Αγίου Λαυρεντίου Ιωάννης Αγαπητός και Δράκειας Νικόλαος Κάπελας αναφέρονται τα εξής:

«Οπως γνωρίζετε, ο Δήμος Βόλου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τόσο πληθυσμιακά όσο και χωροταξικά, καθώς μετά το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ενσωματώθηκαν μικρότεροι δήμοι, που όμως βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο της πόλης. Μεταξύ αυτών και οι περιοχές των πρώην Δήμων Αγριάς και Αρτέμιδας. Κι ενώ τα ζητήματα οργάνωσης που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ευθύνη του Δήμου μας να τα διορθώσει, προκύπτουν άλλα προβλήματα, τα οποία μόνο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει. Ένα από αυτά αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και έκνομων ενεργειών στις προαναφερθείσες περιοχές, που οφείλονται σε ελλιπή αστυνόμευση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στις δημοτικές ενότητες Αγριάς και Αρτέμιδας, διαμένουν 9.800 κάτοικοι οι οποίοι διανέμονται στις εξής περιοχές: 5.191 στην Αγριά, 441 στη Δράκεια, 1.421 στα Άνω Λεχώνια, 415 στον Αγ. Βλάσιο, 591 στον Αγ. Λαυρέντιο και 1.630 στα Κάτω Λεχώνια. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για δημοτικές ενότητες με αρκετά σημαντικό αριθμό μονίμων κατοίκων, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα και τουριστικό ενδιαφέρον, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, με δεδομένο την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή, έχουν αναφερθεί και καταγραφεί συνεχόμενα περιστατικά βανδαλισμών και παραβατικών συμπεριφορών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αποτέλεσμα αυτών δεν είναι μόνο η απειλή, η φθορά και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

Ακόμη και να θέλαμε να συνδράμουμε ως δημοτική αρχή, στην προστασία των δημοτών μας και της περιουσίας τους, στα πλαίσια και στα περιθώρια των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Αστυνομία, αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Στο Δήμο μας υπηρετούν συνολικά μόλις 17 Δημοτικοί Αστυνομικοί, που πρακτικά και ουσιαστικά, δεν έχουν αρμοδιότητα να παρεμβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες. Με δεδομένο αυτό, αλλά και την χιλιομετρική απόσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, θεωρούμε ότι τα θέματα αστυνόμευσης αυτών των περιοχών μπορούν επιλυθούν μόνο με παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

Ως Δήμος Βόλου λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους προέδρους των τοπικών ενοτήτων Άνω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Αγριάς, Αγ. Βλασίου , Αγ. Λαυρεντίου και Δράκειας, ζητούμε από εσάς και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσετε σε ίδρυση τοπικού αστυνομικού τμήματος που θα καλύπτει τις ανωτέρω περιοχές και θα λειτουργεί άμεσα και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και θα λαμβάνει γνώση των ζητημάτων της περιοχής, τόσο για την αποτροπή όσο και για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει ήδη κτήριο προς αξιοποίηση για την ίδρυση αστυνομικού τμήματος, στην δημοτική ενότητα Αγριάς επί της οδού Μεταξά.

Η προστασία του πολίτη περνά μέσα από την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και αποτελεί μια αυτονόητη απαίτηση, τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της ίδιας της κοινωνίας».

Περισσότερα Εδω