Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού της πόλης, το οποίο κατέκλυσε σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα.

Η Μαρία Ευθυμίου, ήταν προσκεκλημένη των Ενεργών πολιτών Φαρσάλων και ανέπτυξε το θέμα “Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού”.

Δείτε βίντεο:

Η γνωστή ιστορικός πραγματοποίησε ομιλία – μάθημα περισσότερες από τρεις ώρες και εξιστόρισε τα βασικά σημεία του ελληνισμού με μεγαλύτερη έμφαση το 19ο και 20ο αιώνα.

Τόνισε σημεία τα οποία μας ακολουθούν από την περίοδο των Μυκηναίων που έδρασαν περίπου το 1.500 – 1.100 π.Χ. και σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, ότι γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι είναι έλληνες, διότι έχουμε διαβάσει την γραφή τους την γραμμική Β’. Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και του Νεοελληνικού κράτους.

Σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα είχε πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εκείνη την εποχή, μίλησε για την σπουδαιότητά της και ανέφερε ότι ήταν γλώσσα επικοινωνίας για πολλούς λαούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια γλώσσα που κρατά ακόμα το κύρος της, όπως και τα λατινικά. Μίλησε με παραδείγματα ότι μεγάλες εφευρέσεις χρησιμοποίησαν ελληνικές λέξεις και έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο αναφερόμενη στην ελληνική γλώσσα και την ιστορία της.

Η δράση των ενεργών πολιτών συνεχίζεται με μια ακόμη ομιλία της κοινωνιολόγου- συγγραφέα Διονυσίας Τριπολίτου με θέμα την επικοινωνία και τις σχέσεις των ανθρώπων στις 17 Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ

Νωρίτερα από την ομιλία επισκέφθηκε το σχολικό Σχολικό Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που βρίσκεται στο χωριό Βρυσιά Φαρσάλων.

Τα μέλη των Ενεργών Πολιτών την ξενάγησαν στο Μουσείο που αποτελεί δημιούργημα συντονισμένης και επίμονης εθελοντικής προσπάθειας και συνεργασίας δεκάδων μελών και φίλων του Συλλόγου και απέχει μόλις εφτά χιλιόμετρα από τη πόλη των Φαρσάλων και βρίσκεται πάνω στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Πηγή: ifarsala.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω