Στο Δημαρχείο στο Μακρυχώρι την Πέμπτη 12 Μαΐου ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, υποδέχθηκε τον Τμηματάρχη Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας κ. Δημήτρη Σταυρίδη και ενημερώθηκε για τις προσβολές καστανοπερίβολων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν οι Γεωπόνοι του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Αστικού-Περιαστικού Τροφίμων του Δήμου Τεμπών κ. Σπύρος Μπετχαβές και Θεμιστοκλής Ασημακόπουλος και παραγωγοί κάστανου από την Αιγάνη, Κρανέα, Ραψάνη και Πυργετό. Οι προσβολές των καστανοπερίβολων προκλήθηκαν από το φαινόμενο της σφήκας της καστανιάς, το οποίο έχει μεγάλη επίπτωση τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στην παραγωγή του κάστανου.

Ο κ. Σταυρίδης επεσήμανε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία προμηθεύθηκε το παρασιτοειδές Torymus sinensis και ενημέρωσε τους παριστάμενους παραγωγούς για τον σωστό τρόπο τοποθέτησης του ωφέλιμου εντόμου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών τόνισε: “Είναι σημαντική η συμβολή του κάστανου στην αγροτική οικονομία του Δήμου Τεμπών και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η καλλιέργεια βρίσκεται σε ανοδική πορεία με τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται κυρίως προς την Ιταλία. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές καστανεώνων στην περιοχή μας, έτσι και φέτος ζητήσαμε την συνδρομή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας, ώστε η σφήκα της καστανιάς να μην εξαπλωθεί περαιτέρω, καθώς είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην παραγωγή μέχρι και 60-85%. Ως δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στεκόμαστε πάντα δίπλα στους αγρότες του Δήμου Τεμπών και το αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω