Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με στόχο την προβολή συγκεκριμένων διεκδικήσεων για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Η εκδήλωση ξεκόνησε με χαιρετισμό απο την κ. Μπούτα Πόπη, αντιπρόεδρο συλλόγου εργαζομένων ΚΥ και ακολούθησε ενός λεπτου σιγή για τα θύματα της πανδημίας

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι
1. Καλαπανίδα Ευαγγελία, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΚΕΠΕΠ
2. Αλεξόπουλος Γιώργος, συμβασιούχος ΓΝΚ, μέλος της επιτροπής αγώνα
εργαζομένων ΓΝ-ΚΥ νομού Καρδίτσας
3. Ταξιάρχης Αποστόλης, πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ
4. Καπράνας Γιώργος, Πρόεδρος ΕΚΚ
5. Τζέλλας Κώστας, πρόεδρος ΕΟΑΣΚ
6. Καρράς Βασίλης, πρόεδρος *Ένωσης* Καταστηματαρχών *Εστίασης* και Αναψυχής
*Καρδίτσας*
7. Εκπρόσωπος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας
8. Παπαδόπουλος Γιώργος, πρόεδρος Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων
ιδιωτικού δικαίου
κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ Γάζος Έκτορας, Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ). Αναλυτικά:

Με τη σημερινή μας συγκέντρωση και το μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει και το οποίο διοργανώνουμε τα Σωματεία και οι Φορείς όλου του λαού της Καρδίτσας, αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν έμεινε και δεν θα μείνει αμέτοχος στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 

Για το μεγάλο ζήτημα της υγείας των οικογενειών μας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, γυναίκες, νεολαίοι … για να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην πανδημία, τα οποία ακόμα, σχεδόν 2 χρόνια μετά την έναρξή της, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Είναι παρακαταθήκη για να συνεχιστούν οι διεκδικήσεις μας για την υγεία και τη ζωή μας η μεγάλη και ευρεία σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι αποτέλεσμα του κοινού συντονισμού που καταφέραμε σωματεία υγειονομικών, σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και άλλοι πολλοί.

Αυτό έχουν δείξει όλες οι κοινές μας κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, από τις μεγάλες συσκέψεις και συγκεντρώσεις σωματείων και άλλων φορέων που έγιναν πριν χρόνια με την πρωτοβουλία των συλλόγων γυναικών μέχρι και τις πιο πρόσφατες επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις στην πύλη του νοσοκομείου της πόλης και των κέντρων υγείας του νομού από την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, μέχρι τη μεγάλη κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία φέτος τον Απρίλη και εν μέσω πανδημίας στην παγκόσμια ημέρα της υγείας στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Από μόνο του το γεγονός της συνεχούς κινητοποίησής μας αναδεικνύει τόσο τα διαχρονικά προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και τα οξυμένα ζητήματα που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία τελικά αποκάλυψαν τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί και διαμορφωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις φωνές των υγειονομικών και τα αιτήματα όλου του λαού, τα οποία διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ως εδώ.Γιατί η κατάσταση πλέον έχει φτάσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας προ της κατάρρευσης, ακόμα και το πρόγραμμα των εμβολιασμών κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!!! Επομένως, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας άρχισε η λειτουργεία της ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για δεκαπέντε ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, γιατί όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες πανελλαδικά. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Οι περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία είναι πλήρεις εδώ και σχεδόν 1 μήνα.

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους.Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ το ελλιπές προσωπικό μετά βίας βγάζει τις απαραίτητες βάρδιες, κατάσταση που χειροτερεύει από τις επαναλαμβανόμενες νοσήσεις, αφού δουλεύουν συνεχόμενα 6ωρα με την ίδια στολή, χωρίς διάλλειμα. Είναι ξανά ορατόςο κίνδυνος ενός νέου Lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα, η μεταφορά της «γενικής» ΜΕΘ, με μείωση από 7 σε 4 κλίνες, έγινε στη μονάδα στεφανιαίων με δύο εντατικολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή, φτιάχτηκε μετά από δύο χρόνια υποτιθέμενης προετοιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας, μία ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες αυτών.

Σαν αποτέλεσμα, οι 4 κλίνες της μονάδας στεφανιαίων παθήσεων μεταφέρθηκαν στην καρδιολογική κλινική χωρίς το έμπειρο και επαρκές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό γιατί αυτό απασχολείται πλέον στη «γενική» ΜΕΘ. Από χτες, μάλιστα, είχαμε και το πρώτο περιστατικό ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλο λόγο, εκτός του COVID, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκε κρεβάτι σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί απλή κλίνη της καρδιολογικής κλινικής. Αυτό είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της μετατροπής του συστήματος υγείας πανελλαδικά σε μίας νόσου. Κινδυνεύουν ταυτόχρονα ασθενείς με άλλες παθήσεις γιατί ενώ οι ανάγκες έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμούς.

     Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Επιπλέον, 2 παθολόγοι πρόκειται να αποχωρήσουν, λόγω της επικείμενης πρόσληψής τους σε θέσεις άλλων νοσοκομείων. Επομένως, 6 παθολόγοι καλούνται να καλύψουν μία κλινική με 58 κλίνες, ενώ στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για 70 με 100 περιστατικά στα ΤΕΠ και στα ΤΕΠ COVID παράλληλα. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν ένα χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων. Είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με βάση την οποία πριν σχεδόν 10 χρόνια καταργήθηκε η 1 από τις 2 τότε παθολογικές κλινικές και περικόπηκαν σχεδόν 200 θέσεις εργασίας από τον οργανισμό του νοσοκομείου.

Τα εργαστήρια του νοσοκομείου,το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό-αιματολογικό, στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση, αφού τα «εντέλλεσθε» έχουν γίνει καθημερινότητα σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, και με μετακινήσεις από ΚΥ και άλλους νομούς, μέχρι και από τη Θήβα.

Με την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου και με ,εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους.

Από την άλλη, όλες οι κλινικές του χειρουργικού τομέα, χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογική, ουρολογική, ωρλ και οφθαλμιατρική, είχαν στοιβαχθεί σε μόλις δύο τμήματα με 45 κλίνες και με νέα μείωση του αριθμού των επεμβάσεων, λόγω της εκ νέου μετατροπής σε νοσοκομείο μίας νόσου. Μάλιστα, μετά την πυρκαγιά που συνέβη στην ορθοπεδική κλινική με κύρια αιτία τις ασυντήρητες υποδομές και την απουσία σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης, όλες οι χειρουργικές κλινικές στεγάζονται σε ένα τμήμα με 15-20 κλίνες.

Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποσάθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, ενώ για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους.Ακόμα και η συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ.

Η εκ νέου αίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου για μετακίνηση νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο κάνει ορατό τον κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα. Αντί, μάλιστα, να στελεχωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό για να φέρει εις πέρας το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα κέντρα υγείας περιέκοψαν την τακτική τους λειτουργία, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους της υπαίθρου, που σε μεγαλύτερη αναλογία αποτελούνται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Και πάλι το νοσοκομείο επιφορτίστηκε το μεγαλύτερο βέρος των εμβολιασμών, με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και αναδιατάξεις. Έτσι καταλήξαμε εδώ και 15 μέρες ο χώρος της πρώην οφθαλμιατρικής κλινικής με 15 κλίνες να παραμένει κενός και αχρησιμοποίητος, πάνω στην κορύφωση του επιδημικού κύματος και με έλλειψης κλινών για τα χειρουργικά περιστατικά.

Κάπως έτσι η πολιτική της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να μετατρέψει το εμβόλιο, από όπλο της επιστήμης σε μέσο εκβιασμού, διαχωρισμού, αλλά και σαν πέπλο, πίσω από το οποίο προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Περίπου 50 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω του απαράδεκτου μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών εργασίας. Η κυβέρνηση στερεί από το σύστημα υγείας ένα σημαντικό κομμάτι δυναμικού με εμπειρία την ώρα που δεν περισσεύει κανείς. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλη την αποφασιστικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά κάνει τον κινέζο όταν τίθεται επί τάπητος η αναγκαία επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τους οποίους εξυπηρετεί αποζημιώνοντάς τους με διπλά νοσήλεια για ασθενείς COVIDλίγο πριν το εξιτήριο. Τα αυτιά των συναδέλφων μας δεν γλυκαίνονται από δηλώσεις «ότι είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά».Είναι σκέτη κοροϊδία.

Και τι δεν έχουμε ακούσει μέσα στην πανδημία από τα πιο επίσημα χείλη. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου πρότεινε οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για νοσηλεία και φάρμακα εάν νοσήσουν από COVID. Με τηλογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν, όπως απρόσεκτοι οδηγοί, καπνιστές,κλπ, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, πρακτικά όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης, δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.Αποθεώνει τη λογική ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη, όπως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Ακόμα και η περίφημη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία αποδείχτηκε μία φούσκα που όχι μόνο δεν μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντίθετα δουλεύει για να ταΐσει τους μεγαλοκλινικάρχες και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.Ακόμα και η διάθεση κλινών για COVID από ιδιωτική κλινική στο νομό μας και σε όλη τη Θεσσαλία, φορτώνεται ήδη στους εκεί εργαζόμενους που δεν επαρκούν και συνθλίβονται κάτω από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, ενώ στους κλινικάρχες μοιράζονται παχυλές αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών, που σε όλη τη Θεσσαλία ξεπερνούν τη χωρητικότητα των 2.000 κλινών, παραμένουν έξω από τον πόλεμο που δίνουμε, συνεχίζοντας την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα όσα αναφέραμε ως τώρα είναι μόνο ένα μέρος από τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό Καρδίτσας και είναι ενδεικτικά και της πανελλαδικής κατάστασης. Αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που κάνει ασφυκτική την κατάσταση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Σε όλα αυτά μία είναι η λύση που προτείνει και εφαρμόζει κυβέρνηση και το κράτος.Βάζουν την υγεία και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους οφέλους.Προωθούν το σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες. Πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής στο δρόμο που «έστρωσε» η προηγούμενη συγκυβέρνηση με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δομών υγείας, την κοστολόγηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και τους «κόφτες» των υπηρεσιών στην ΠΦΥ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με το νόμο Χατζηδάκη για εργασιακά φέρνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υγειονομικών με απλήρωτες υπερωρίες και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Και πάλι θα πούμε ότι χτίζει στα θεμέλια που τοποθέτησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση με το νόμο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στους γιατρούς του ΕΣΥ, με τον πολλαπλασιασμό των συμβασιούχων εργαζόμενων στην υγείας, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια και ομηρία από τον κάθε διοικητή, ΥΠΕάρχη, υπουργό και κάθε κυβέρνηση.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εργολάβοι επιστρέφουν στις δομές υγείας από την τωρινή κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση για το περιβόητο «οικονομικό όφελος ή κόστος» των μονάδων υγείας. Με αυτή την τροπολογία απέκλεισε η ΥΠΕ στις αρχές της χρονιάς περίπου 100 εργαζόμενους καθαριότητας και φύλαξης όλων των κέντρων υγείας στη Θεσσαλία και με το ίδιο θράσος απειλεί τις καθαρίστριες και του φύλακες  του νοσοκομείου, ότι αν … αν δεν κάτσουν φρόνιμα, δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν σε ένα μήνα. Άλλωστε όλοι μαζί καταψήφισαν το 2019 το αίτημα εκατοντάδων σωματείων από όλη την Ελλάδα για αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Μέσα στην πανδημία, όπως το υπουργείο υγείας πολλές φορές αρνήθηκε τις συναντήσεις με τις ομοσπονδίες των υγειονομικών, έτσι και εδώ ΥΠΕ και διοικήσεις αρνούνταν πεισματικά να συναντηθούν με τους συμβασιούχους και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Αντίθετα, οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες είναι οι καλύτεροι συνομιλητές τους, αφού βολτάρουν στις δομές υγείας πριν καν υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να ελέγχουν δοκιμαστικά τους εργαζόμενους πριν καν απολυθούν από τη θέση τους. Για αυτό δεν χρειάζεται οι τοπικοί καλοθελητές να τους χαϊδεύουν τα αυτιά στηρίζοντάς τους υποκριτικά λέγοντας να μονιμοποιηθούν «εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις», τη στιγμή που οι «προϋποθέσεις του «νέου ΕΣΥ» τους πετάνε από τη δουλειά τους.

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που αποδεικνύεται ότι έρχεται από πολύ παλιά. Μια ματιά αν ρίξουμε στα συστήματα υγείας όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δούμε ότι κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, παρά τα παχιά λόγια για την προηγμένη τους ανταγωνιστικότητα και για την ώθηση που δίνει η επιχειρηματικότητα. Τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας δεν άντεξαν κάτω από το βάρος ενός ιού, για τον οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία με τη μεγάλη τους εξέλιξη σήμερα εξασφάλισαν πολύ σύντομα το εμβόλιο ως ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε εναντίον του. Και ενώ σήμερα μας μιλάνε για ρομποτική χειρουργική και για ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες, φτάνουμε στο σημείο να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ακόμα και ασθενείς να μη βρίσκουν απλό κρεβάτι εάν νοσήσουν.

Αντίθετα από όλα όσα σχεδιάζουν, σήμερα δεν μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές εάν δεν υλοποιηθεί η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων και δεν μιλάμε για κάποιες επιστρατεύσεις ιδιωτών γιατρών, μέτρο που ήδη έχει αποτύχει από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Χωρίς την επίταξη δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού ώστε να ολοκληρωθούν με ταχείες διαδικασίες οι μαζικές και απαραίτητες προσλήψεις μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευσή τους. Χωρίς την επίταξη δεν μπορούν να ανευρεθούν οι αναγκαίοι χώροι, να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις και να εκσυγχρονιστούν και πολλαπλασιαστούν οι εξοπλισμοί.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΥΓΑΤΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ.

Τα ίδια λένε και σε όλους τους άλλους κλάδους, εκτός βέβαια της υγείας.

Ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και χωρίς δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη. Ακόμα χειρότερα, βρίσκουν πάτημα να προωθήσουν τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια με επέκταση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας, καταστρέφοντας τον οικογενειακό και ελεύθερο χρόνο και χώρο.

Ατομική ευθύνη σε γονείς και μαθητές, που μάλιστα στοιβάζονται σε τμήματα με πολλά παιδιά περιμένοντας να αρρωστήσουν τουλάχιστον τα μισά παιδιά για να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση. Μειωμένες καθαρίστριες στα σχολεία ακόμα και σε σχέση με πέρυσι ενώ και από αυτές που εργάζονται στα σχολεία πολλές είναι συμβασιούχες για λίγους μήνες ή δουλεύουν μειωμένο ωράριο. Φαίνεται ότι το «Νέο ΣΧΟΛΕΙΟ» δεν έχει αξιολόγηση για τις κυβερνητικές πολιτικές υποβάθμισης της μόρφωσης, αλλά έχει μπόλικη αξιολόγηση και αυταρχισμό για όσους αντιδρούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Ατομική ευθύνη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους καταστηματάρχες κάνοντάς τους να πληρώνουν βαριά την πολιτική της κυβέρνησης και να φοβούνται μέχρι και τη σκιά τους μηπως κάποιο κλίμα φόβου για την πανδημία τους κόψει την πελατεία, την ώρα που οι πελάτες τους έχουν άδειες τσέπες και οι ίδιοι αναμένουν τι θα γένει με τις επιστρεπτέες.

Ατομική ευθύνη για τον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου, μην τυχόν αρρωστήσει ο παππούς, η γιαγιά, το παιδί ή οι ίδιοι και τρέχουν μακριά από το χωριό τους γιατί το κέντρο υγείας δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει σχεδόν ούτε για πρώτες βοήθειες.

Για όλα αυτά τα σωματεία και οι φορείς, ο λαός της Καρδίτσας, έχουμε πρόταση και αυτή διεκδικούμε:

Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες για όλο το λαό, κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πανδημία ή χωρίς αυτή. Βάση αυτού του συστήματος πρέπει να είναι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία και αποκατάσταση, χωρίς πληρωμές και χαράτσια στις ασφαλιστικές εισφορές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα
  • • Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.
  • • Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.
  • • Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.
  • • Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.
  • • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • • Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
  • • Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
  • • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.

Η σημερινή συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει σε λίγο είναι ένας σταθμός στις διεκδικήσεις μας. Η πορεία μας θα καταλήξει στο κτήριο της περιφέρειας όπου θα παραδώσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας στον Αντιπεριφερειάρχη.

Θα συνεχίσουμε με ενημέρωση και κοινό συντονισμό.

Θα κάνουμε προσπάθεια η φωνή μας να φτάσει αγωνιστικά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χωριό, με δράσεις και κινητοποιήσεις σε κάθε κέντρο υγείας του νομού.

Θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε συνάντηση με το υπουργείο υγειας για να απαιτήσουμε λύσεις στα οξυμένα αλλά και στα διαχρονικά προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας του νομού για την υγεία του λαού της Καρδίτσας.

 

Περισσότερα Εδω