Ως ένα νομοσχέδιο που είναι ενάντια στις αρχές του κράτους δικαίου αλλά και χωρίς τη βασική αρχή της φορολογικής πολιτικής, χαρακτήρισε από το βήμα της βουλής το φορολογικό, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι η φορολογική νομοθεσία αλλάζει και αλλάζει αιφνιδίως. Αυτό έρχεται ενάντια στις αρχές του κράτους δικαίου, αλλά και της ασφάλειας δικαίου. Τι απουσιάζει συνεπώς από το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο, όπως απουσίαζε και από το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρατε και ψηφίσατε και ήταν ένα νομοσχέδιο-«λαιμητόμος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Απουσιάζει η περιγραφή των βασικών πυλώνων της φορολογικής πολιτικής. Οφείλει το κράτος και περιμένει ο φορολογούμενος να γνωρίζει για τη σταθερότητα της φορολογικής νομοθεσίας. Οφείλει το κράτος και περιμένει ο επενδυτής να γνωρίζει για τη φορολογία των επενδύσεων σε βάθος χρόνου, κάτι το οποίο βέβαια εσείς παραγνωρίζετε και λησμονάτε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Συνεπώς, απουσιάζει η βασική αρχή της φορολογικής πολιτικής από αυτό το νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν ανοίξει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις, ήδη δόθηκε παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Για ποια εμπιστοσύνη του κράτους στον πολίτη μιλάμε; Άλλωστε είναι αμφίδρομη η σχέση του πολίτη προς το κράτος σε αυτήν τη φορολογική πολιτική, μια φορολογική πολιτική αποσπασματική ξεκάθαρα.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο-τρία θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το πρώτο έχει να κάνει με το αποδεικτικό ενημερότητας και τη βεβαίωση οφειλής σε περίπτωση εξόφλησης ή σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου. Θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κατακρατήσει έως και το 100% των οφειλών. Αυτό πρέπει να το δείτε, διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι στα όρια της επιβίωσης. Συνεπώς, όπως έχουν προτείνει και οι φορείς, θα έπρεπε να υπάρχει μια ποσοστιαία κλίμακα και να λαμβάνονται υπόψη και διάφορα κοινωνικά, αλλά και οικονομικά κριτήρια ή προβλήματα υγείας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις. Εάν είχαν χρήματα, δεν θα έχαναν τις δόσεις. Είναι απλή λογική, στην οποία σας καλούμε να προχωρήσετε, αλλά δεν το κάνετε. Εκατόν είκοσι δόσεις. Το έχουν ζητήσει και το ζητούν επίμονα όλοι οι φορείς. Το ιδιωτικό χρέος, τα 100 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες στα funds, 100 δισεκατομμύρια τα χρέη προς την ΑΑΔΕ, 47 δισεκατομμύρια στον ΕΦΚΑ, οπότε καταλαβαίνετε. Το να υπάρχουν ρυθμίσεις 24 δόσεις στην εφορία και αντίστοιχα στον ΕΦΚΑ είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί δυστυχώς σήμερα ο πολίτης να ανταπεξέλθει.

Βεβαίωση οφειλών από την κατάπτωση εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για δάνεια από τράπεζες που μεταβίβασαν τις απαιτήσεις τους σε εταιρείες. Εδώ πρόκειται ξεκάθαρα για τα αγροτικά δάνεια. Στα αγροτικά δάνεια συνήθως υπήρχε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Και τι λέτε εδώ; Ότι βεβαίωση οφειλών θα μπορεί να δώσει αυτός ο οποίος αγόρασε την απαίτηση, χωρίς όμως να μπορεί να χορηγήσει στον οφειλέτη τις συμβάσεις και τα έγγραφα. Σήμερα που μιλάμε η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το κακό κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας και αφορά περίπου στα 30.000 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, αγρότες αλλά και συνεταιρισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει να χορηγήσει αντίγραφα του λογαριασμού του δανείου σε κάθε αγρότη. Έρχεστε σήμερα με αυτήν τη διάταξη για να καλύψετε αυτήν την ατέλεια που αποβαίνει εις βάρος του οφειλέτη.

Μιας και είπα για αγροτικά δάνεια, είπε ο κ. Βορίδης το πρωί στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα με τα αγροτικά δάνεια.

Φτάνουμε στα πέντε χρόνια. Μπορούσατε να το λύσετε και δεν το έχετε κάνει. Υπήρχε η δυνατότητα να λύσετε βιώσιμα το θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων είτε των φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών. Σας προτείναμε τη λύση του 2018 με διαγραφή όλων των τόκων, μια λύση με την οποία ήταν σύμφωνη και η Τράπεζα της Ελλάδος και εκτός από τη διαγραφή των τόκων, διαγραφή και του κεφαλαίου, κατά περίπτωση βέβαια».

ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ»

Για το «Καλάθι των νονών», ο Λαρισαίος πολιτικός σχολίασε πως «άκουσα πριν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λένε στο «Καλάθι των νονών η πιο φτηνή τιμή». Η μοναδική υποχρέωση από την τροπολογία είναι να αποστέλλουν κατάλογο με τα προϊόντα, για να το ξεκαθαρίσουμε. Και η παράβαση έχει να κάνει με αυτή την υποχρέωση και το πρόστιμο. Είναι η αποστολή καταλόγου. Και λέει επί λέξει ότι ο κατάλογος των προϊόντων και οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Πού τις είδατε εσείς τις φτηνές τιμές; Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι έχετε αποτύχει στο θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και έχετε δημιουργήσει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, διότι όχι απλά δεν μπορείτε, αλλά δεν θέλετε να εφαρμόσετε άλλες λύσεις, βιώσιμες και ρεαλιστικές, οι οποίες μπορούν όχι να εξαφανίσουν το θέμα της ακρίβειας ή του υψηλού πληθωρισμού -γιατί δεν υποσχόμεθα μαγικές λύσεις- αλλά να μειώσουν αισθητά αυτό το κύμα ακρίβειας και να τονώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά» κατέληξε.

Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω