Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση βιασμού, κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη, όλη η Ελλάδα δήλωνε σοκαρισμένη. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται στη γειτονιά του… Αυτή είναι όμως η αλήθεια. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που κρύβεται σε κοινή θέα.

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια της Α21 για την εμπορία ανθρώπων και τη γραμμή καταγγελιών και πληροφόρησης 1109, ρίχνει φως στους σκοτεινούς τρόπους στρατολόγησης και εκμετάλλευσης γυναικών, που είναι και τα περισσότερα θύματα, και μας καλεί να τις δούμε, και να μην μείνουμε άπραγοι.

«Πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν στην κοινωνική αλληλεγγύη που σώζει ζωές, όπως στο παράδειγμα της Ηλιούπολης, να εμπιστευτούν τις αρχές, να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο διάσωσης αυτών των θυμάτων», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ.

«Και βεβαίως πρέπει να καταπολεμήσουμε και τη ζήτηση. Δηλαδή ο κόσμος να είναι ενήμερος ότι υπάρχει ένα έγκλημα το οποίο συμβαίνει δίπλα μας, αλλά συμβαίνει και εξαιτίας μας δυστυχώς. Πρέπει να περιορίσουμε αυτήν την αντίληψη ότι η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων δεν μας αφορά», συμπλήρωσε.

Τι ακριβώς είναι η εμπορία ανθρώπων

Αν έχετε απορίες σχετικά με το τι ακριβώς είναι η εμπορία ανθρώπων και γιατί τα θύματα δεν αποδρούν ή δεν ζητούν βοήθεια, ίσως σας τις λύσει το ακόλουθο βίντεο που ετοίμασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Τα θύματα εμπορίας που δέχτηκαν βοήθεια στην Ελλάδα το 2020

Η Έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) για το 2020 επιβεβαιώνει τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες και τα παιδιά να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Κατά το 2020, αναφέρθηκαν στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς 167 θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων τα 93 ήταν ενήλικες και τα 74 παιδιά (35 κορίτσια και 39 αγόρια). Το 84% των ενήλικων θυμάτων ήταν γυναίκες, στην πλειοψηφία τους (64%) με καταγωγή από χώρες της Αφρικής.

Ο αριθμός ήταν λίγο αυξημένος σε σχέση με το 2019, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς.

Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, μιας και δυστυχώς τα θύματα trafficking που διασώζονται αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου…

@ΕΚΚΑ

Από τα 74 ανήλικα θύματα, τα 33 κατάγονται από τη Βουλγαρία και τα 23 από την Ελλάδα.

@ΕΚΚΑ

Κάποια θύματα υπέστησαν πολλαπλή μορφή εκμετάλλευσης, με τη σεξουαλική να καταγράφεται ως η πιο διαδεδομένη στους ενήλικες, με θύματα κυρίως τις γυναίκες.

@ΕΚΚΑ

Στα παιδιά από την άλλη, η πιο διαδεδομένη μορφή εκμετάλλευσης που καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2020 είναι η εκμετάλλευση της επαιτείας.

@ΕΚΚΑ

Η έκθεση αναδεικνύει παράλληλα και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κρατικοί φορείς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να παράσχουν αρωγή και προστασία στα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση της συνολικής δράσης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων για το 2020:

Είναι σημαντικό πάντως να θυμόμαστε ότι για κάθε θύμα που έχει καταγραφεί και βοηθηθεί, δεκάδες άλλα παραμένουν σε καθεστώς εκμετάλλευσης.

Ας βοηθήσουμε όλοι στο να σπάσει αυτός ο κύκλος της σιωπής.

Τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας

Αν χρειάζεστε βοήθεια ή αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος βρισκεται σε δύσκολη θέση, μπορείτε να καλέσετε σε μία από τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο.

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΚΑ): 197
Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (ΕΚΚΑ): 1107
Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς.

Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056
Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 (Α21)
Γραμμή για πληροφόρηση, βοήθεια ή αναφορά ύποπτων περιστατικών, διαθέσιμη στο κοινό, στα πιθανά θύματα και στις αρχές, με τη δυνατότητα ανωνυμίας.

Περισσότερα Εδω