Ο παλμός του ευρωπαϊκού πολιτισμού χτυπάει στην Ελευσίνα, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τελετή έναρξης, η οποία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία και τη μυθολογία της Ελευσίνας διαχρονικά, ως τόπο Μυστηρίων, σταυροδρόμι του πάνω με τον κάτω κόσμο.

Καλώς ήρθατε λοιπόν σήμερα στη πόλη των αντιθέσεως, της οξύμωρης συνύπαρξης των αρχαίων μνημείων με τα ψηλά φουγάρα σε αυτήν την ξεχωριστή πόλη των μυστηρίων και των μύθων της βιομηχανίας και των εργατικών και των περιβαλλοντικών κινημάτων. Καλώς ήρθατε στην πόλη που αλλάζει μορφή” τόνισε η πρόεδρος της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Δέσποινα Γερουλάνου.

Το δέντρο του πολιτισμού που θα φουντώσει στην πόλη, θα δώσει πλούσιο καρπό για τα χρόνια που θα’ ρθουν. Πολύφυλλο, γεμάτο χυμούς, θα απλώσει τα κλαδιά του ενώνοντας τα σύγχρονα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά εγχειρήματα και θα αναδείξει, σε όλη τη διάρκεια του έτους, το νόημα των πολιτιστικών συναντήσεων, της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών, γνώσης και δημιουργίας, της παραγωγικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους πολιτισμούς και του αισθήματος του συνανήκειν σε μια ευρύτερη πατρίδα, την Ευρώπη” σημείωσε από πλευράς της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επιφορτίστηκε με μια επιπλέον ισχυρή πρόκληση, να γεφυρώσει και να διασυνδέσει αρμονικά το τρισχιλιετές μυθικό και ιστορικό παρελθόν της με το πιο πρόσφατο της εσωτερικής μετανάστευση. Της προσφυγιάς. Των δύσκολων εργασιακών σχέσεων με το σύγχρονο παρόν της” είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο παράκτιο μέτωπο όπου όλη η πόλη παρακολούθησε ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό θέαμα με κορύφωση την γλυπτή φάλαινα που αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω