Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει πιθανές προσωρινές παρεκκλίσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική προκειμένου να διατηρηθεί η επισιτιστική ασφάλεια υπο το φως του πολέμου στην Ουκρανία ζητούν με επιστολή στον Επίτροπο Γεωργίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ Νορμπερτ Λινς και η πλειονότητα των πολιτικών ομάδων της επιτροπής.

Οι παρεκκλίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων ελλείψεων στον εφοδιασμό τροφίμων και να συμβάλουν στην επισιτιστική ασφάλεια», αναφέρεται στην επιστολή.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει, «ως πρώτο βήμα και ενόψει της τρέχουσας κατάστασης», την πιθανότητα παρεκκλίσεων ή «άλλων μέτρων για τον σκοπό αυτό», μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του άρθρου 148 του λεγόμενου κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας προτείνει ότι «για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες και δικαιολογημένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Αυτές οι εκτελεστικές πράξεις ενδέχεται να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις του Κανονισμού Στρατηγικών Σχεδίων «στο βαθμό και για όσο χρονικό διάστημα είναι απολύτως απαραίτητο».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συννομοθέτης, πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με αυτό το θέμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω