Σε ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου αναφορικά με τους κτηνοτρόφους που μένουν εκτός ενίσχυσης ζωοτροφών, επισημαίνονται τα εξής:

«Με την πάροδο του χρόνου όμως -δυστυχώς- διαπιστώσαμε πέραν της απειρίας, ότι υπάρχει παντελής ανικανότητα και κατόπιν, μετά τα τελευταία γεγονότα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, ούτε η απειρία φταίει, ούτε η ανικανότητα φταίει, διότι -ως φαίνεται- υπάρχει σκοπιμότητα. Σκοπιμότητα ενάντια στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, σκοπιμότητα, ενάντια στον αγροτικό κόσμο της χώρας γενικότερα.

Δυστυχώς για τον κτηνοτροφικό κόσμο, επιβεβαιωνόμαστε για πολλοστή φορά αφού το τελευταίο ευτράπελο έχει να κάνει με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, μέσω του Μέτρου 22, για τις ζωοτροφές, όπου τα 89 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), κάτι για το οποίο είχαμε διαφωνήσει ευθύς εξ αρχής, διότι αυτά τα χρήματα, ήταν ούτως ή άλλως χρήματα που προορίζονταν για τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους), ενώ κατά την άποψή μας, θα έπρεπε αυτή η ενίσχυση να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έπρεπε να είχε ήδη χορηγηθεί, όχι μόνο με 89 εκατ. αλλά με διπλάσιο ποσό, που να προσεγγίζει τα 150 εκ. ευρώ.

Καταρχάς, η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη των κτηνοτρόφων, ήρθε στις 19 Ιανουαρίου 2023, μόλις αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα προσωρινά αποτελέσματα των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, όπου διαπιστώσαμε ότι σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι μένουν εκτός ενίσχυσης, διότι, πάλι -όπως και στην προηγούμενη ενίσχυση- υπήρχαν προβλήματα με τους ΚΑΔ και επιπροσθέτως, τώρα μένουν εκτός ενίσχυσης και κτηνοτρόφοι, που, παρότι πληρούν την προϋπόθεση των 2.000 ευρώ, ελάχιστο κύκλο εργασιών, διότι όλως παραδόξως, εμφανίζονται να μην πληρούν αυτό το κριτήριο.

Τα τραγελαφικά όμως δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ΥΠΑΑΤ ζητάει από τους νέους κτηνοτρόφους να εμφανίσουν ελάχιστο τζίρο για το έτος 2020, όταν οι νέοι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα, η πρώτη τους εγκατάσταση έγινε το έτος 2021.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτή η ενίσχυση, δεν προβλέφθηκε να είναι ακατάσχετη, με αποτέλεσμα, όσοι έχουν διάφορες οφειλές, να μην λάβουν, ούτε ένα ευρώ από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, την οποία ο κτηνοτροφικός κόσμος την αναμένει εναγωνίως.

Κύριε Γεωργαντά και κάθε αρμόδιος του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν προνοήσατε για το ακατάσχετο της συγκεκριμένης ενίσχυσης;

Έχετε επίγνωση ότι με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, που αφήσατε να συμβεί, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη, ζωοτροφές, ρεύμα και πετρέλαιο, ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, σε κάθε κλάδο, χρωστά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει;

Αλήθεια, τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που θα μείνουν και πάλι εκτός ενίσχυσης, είτε λόγω ασυνεννοησίας ΥΠΑΑΤ -ΟΠΕΚΕΠΕ- υπ. Οικονομικών, με τους ΚΑΔ, είτε με τον λανθασμένο κύκλο εργασιών, είτε λόγω μη ακατάσχετου της ενίσχυσης;

Πραγματικά αναμένουμε τις απαντήσεις σας, τις οποίες θα κρίνει όλος ο κτηνοτροφικός κόσμος και αναλόγως θα πράξει!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω