Της Κατερίνας Δημηνίκου

Δύο χρόνια μετά την απώλεια του μεγάλου Ιταλού μουσικοσυνθέτη και μαέστρου Ennio Morricone, ο υιός του συνθέτη, Marco Morricone, η σύζυγός του Monica Morricone, o παραγωγός του σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore, Gianni Russo και ο συγγραφέας και βιογράφος του συνθέτη, Alessandro de Rosa, έρχονται στην Ελλάδα. O Ennio Morricone (1928-2020), στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας των 60 ετών, έγραψε μουσική κάθε είδους για περισσότερες από 500 κινηματογραφικές ταινίες και σειρές, καθώς και δεκάδες κλασσικές συνθέσεις. Η άφιξη των οικείων του, πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που έχουν οργανωθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής «Ennio Morricone» Ελλάδας προκειμένου να τιμήσουν το έργο του Ιταλού συνθέτη.

Στη Λάρισα θα βρεθούν την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα τιμήσουν με την παρουσία τους, το σύνολο των εκδηλώσεων και εκθέσεων που έχουν οργανωθεί προς τιμήν του Μαέστρου, σε διάφορα σημεία της πόλης. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο καφέ-εκθεσιακό χώρο «Wisedog», θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης, οπτικοακουστική «performance», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ιταλού συνθέτη. Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Victoria, στις 19:00, το ντοκιμαντέρ του Giuseppe Tornatore, με τίτλο «Ennio the maestro», με θέμα τη ζωή του μαέστρου. Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα προηγηθεί ανοικτός δημιουργικός διάλογος του Marco Morricone με το κοινό της Λάρισας.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ομάδας του ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Ennio Morricone» και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, θα φιλοξενηθούν εκθέσεις αφιερωματικού κόμικ και μία έκθεση αφίσας σε τρία διαφορετικά κεντρικά σημεία της πόλης, με moto «Ennio σε κοινή θέα»: Η πρώτη εξ αυτών, φιλοξενείται στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, από 15 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2022, με τίτλο της έκθεσης «Ιο, Ennio Morricone» σε κείμενα και σχεδίαση του σκιτσογράφου John Antono – cartoonist.

Φωτογραφίες από τον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου

Αντίστοιχα, στη στοά «Speakeasy», πλησίον του Kubrick Pure Social Club στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούνται ήδη από 24 Μαΐου έως και 10 Οκτωβρίου, 26 ιδιαίτερα σκίτσα κόμικ, αφιερωμένα το καθένα από αυτά, στην αμιγώς «σινεφίλ» διάσταση του Maestro. Ο Ennio Morricone είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στον κινηματογράφο, γεγονός που τον οδήγησε στο να επιμεληθεί τη μουσική επένδυση μιας ευρείας γκάμας ταινιών. Αυτή η διάσταση του Ιταλού συνθέτη αποτυπώνεται στα εν λόγω κόμικς 26 Ελλήνων και Ελληνίδων  δημιουργών κόμικς, οι οποίοι επέλεξαν ισάριθμες εμβληματικές ταινίες του. Με βάση αυτές τις ταινίες, δημιούργησαν για κάθε μία, ένα μονοσέλιδο σκίτσο, το οποίο παρουσιάζεται ως αυτοτελής ιστορία: Στο πλαίσιο του αφιερώματος, δημιουργήθηκε και το «Ennio Cocktail», που υπόσχεται να συναρπάσει γευστικά όσους το εμπιστευτούν!

Φωτογραφίες από τη στοά «Speakeasy»

Στην τρίτη έκθεση αφίσας, με τίτλο «Ennio Posterized»,  56 κινηματογραφικές αφίσες, θα είναι αναρτημένες σε κοινή ελεύθερη θέα. Πρόκειται για ταινίες τις οποίες έχει επενδύσει μουσικά ο εμβληματικός μαέστρος, και ανήκουν στο αρχείο του Συλλόγου. Οι αφίσες στο εξής, θα είναι μόνιμα αναρτημένες σε τοιχίο ιδιοκτησίας του Αντιπροέδρου του Συλλόγου, κ. Κλεάνθη Μάρκου, πλησίον της Σχολής Επιστημών Υγείας – Τμήμα Ιατρικής (πρώην Κλινική Κατσίγρα) στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

Φωτογραφίες από την έκθεση αφίσας

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπακώστας Κωνσταντίνος, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής του Ennio Morricone, με έδρα τη Λάρισα, είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά για τη διατήρηση και προώθηση του έργου του Ιταλού συνθέτη. Κύριος στόχος του Συλλόγου, είναι να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό σημαντικές στιγμές από τον βίο του Ιταλού συνθέτη καθώς και στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μουσικό του έργο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Ennio Μorricone» με τον Marco Morricone
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Ennio Morricone» με τον Giuseppe Tornatore.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω