Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή γεωργών, κτηνοτρόφων και γεωτεχνικών, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας με το Αγροτικό Τμήμα, με θέμα «Τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα, οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», στην οποία συμμετείχαν, ως εισηγητές, οι:

  • Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
  • Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτής, αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
  • Φάνης Κουρεμπές, Συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
  • Στέφανος Τζουμάκας, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
  • Χαράλαμπος Κασίμης, Καθηγητής ΓΠΑ, πρώην Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ
  • Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Παράλληλα, παρέμβαση πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Συντονιστής Γραμματέας της ΝΕ Βασίλης Ζωγράφος και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος Χρήστος Παπαδημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επί τρεις (3) ώρες, ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ και ειδικότερα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία λόγω της αδυναμίας που τη διακρίνει, απέτυχε, όπως επισημάνθηκε, κυριολεκτικά σε όλα τα επίπεδα.

Από τις πληρωμές των ενισχύσεων-επιδοτήσεων, που ο αγροτικός κόσμος είχε συνηθίσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει στην ώρα τους, ενώ τώρα επικρατεί το απόλυτο χάος, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καθυστερεί υπέρμετρα τις καταβολές των χρημάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, μέχρι τη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ και τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας, μη γνωρίζοντας οι Έλληνες παραγωγοί, τι έχουν να αντιμετωπίσουν την προγραμματική περίοδο 2021-2027, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κυβέρνηση, η απουσία προτάσεων υπέρ του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι πολλοί εξ αυτών, δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, για πρώτη φορά στα χρονικά από το 2015, επειδή, τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μερίμνησαν επ’ αυτού και πιο συγκεκριμένα, για τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τον «Ιανό», ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φρόντισε για το πλαφόν στα κιλά, ενώ και για τους αιγοπροβατοτρόφους, πάλι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έκοψε τελείως τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους είχαν απόκλιση των δηλωθέντων κιλών με τον αριθμό των ζώων, ενώ θα μπορούσαν να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση τουλάχιστον για τον αριθμό των ζώων που έπιασαν το όριο των 100 κιλών γάλακτος το έτος 2020, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για τάχιστες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, τόσο στον Κανονισμό, όσο και στις εκτιμητικές διαδικασίες καθώς και στη δραστική μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων από την πρόκληση των ζημιών, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι πληττόμενοι παραγωγοί από τον «Ιανό», για το έγγειο κεφάλαιο και τον αγροτικό εξοπλισμό, ενώ τώρα προστίθενται και οι σιτοπαραγωγοί με τις ζημιές που προξένησαν οι διαδοχικοί παγετοί.

Τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι συμμετέχοντες, στηλίτευσαν την μη επαρκή οικονομική στήριξη των αγροτών, λόγω της πανδημίας, και επισήμαναν ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι αγροτικοί κλάδοι που δεν έχουν λάβει απολύτως καμία οικονομική βοήθεια, όπως π.χ. οι βαμβακοπαραγωγοί, οι μικροί οινοποιοί-αμπελουργοί, οι αγελαδοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι και μια σειρά άλλων κλάδων, ενώ και όσοι έλαβαν κάποιας μορφής στήριξη, αυτή ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Τέλος, όλοι οι εισηγητές της εκδήλωσης, τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία , αυτό το χρονικό διάστημα, εξειδικεύει-σε συνεργασία και διαβούλευση με τους αγροτικούς φορείς- μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προγραμματική πρόταση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και όλων των παραγωγικών κλάδων.

Να σημειωθεί ότι την τηλε-εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, μέλος της Γραμματείας Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Χρήστος Αθανασιάδης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω