Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πραγματοποίησε, σήμερα το πρωί, εκδήλωση για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Θανάσης Σερδένης.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Αγγέλα Τσιάτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, προβλήθηκε βίντεο από τη δράση της ΕΠΟΝ.

Aποσπάσματα από την ομιλία για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

«Στις 23 Φλεβάρη 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ, έμελε να γράψει απαράμιλλες ηρωικές σελίδες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ναζί κατακτητή και, γενικότερα, στην αγωνιστική ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας.

Στην πορεία του αγώνα συσπείρωσε περισσότερους από 600 χιλιάδες νέων κοριτσιών και αγοριών της πατρίδας μας.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας, τότε, μιας νεολαιίστικης οργάνωσης όπου θα συσπειρώνεται, θα παλεύει και θα δρα η νεολαία στα πλαίσια του απελευθερωτικού αγώνα δίπλα στο ΕΑΜ, αποφάσισε το ΚΚΕ στη 2 η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, που συνήλθε το τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη 1942 και εξέτασε αναλυτικά τα προβλήματα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Έτσι με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη 1942 στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ), στο οποίο συμμετείχαν εκτός από την ΟΚΝΕ, η «Φιλική Εταιρεία Νέων», η «Λεύτερη Νέα», η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας» και η «Δημοκρατική Ένωση Νέων». Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων (14 Γενάρη 1943) και ακολούθησε η σύσκεψη (1 η Φλεβάρη 1943) των καθοδηγήσεων της ΟΚΝΕ, της Λαϊκής Επαναστατικής Νεολαίας και της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πρωτοπορίας Ελλάδας που προετοίμασαν την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Στο ιδρυτικό της ΕΠΟΝ, σχετικά με τους σκοπούς ίδρυσής και της δράσης της, αναφέρονται:

«α. Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.

β. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον με οποιαδήποτε μορφή κι αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, έτσι που όλες οι εξουσίες ν΄απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού.

γ. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης, με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης και ειδικά της Βαλκανικής.

δ. Γενικά, καθορίζεται στο καταστατικό ότι η ΕΠΟΝ είναι οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική – προοδευτική, αντιπολεμική – φιλειρηνική.

ε. Αποφασίζεται, τέλος, η ίδρυση δημοσιογραφικού κεντρικού οργάνου με τίτλο: «Νέα Γενιά».

στ. Η Πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπροσώπου της νέας γενιάς, με συμμετοχή αντιπροσώπου της στην ΚΕ του ΕΑΜ».

Μ΄αυτούς τους σκοπούς η ΕΠΟΝ ενέπνευσε και δίδαξε στη νεολαία της πατρίδας μας να αντιμετωπίσει ατρόμητη το φασισμό και την κατοχική εγκληματική βία.

Σε 35.000 ανέρχονται οι ανταρτοΕΠΟΝίτες που αγωνίστηκαν στον ΕΛΑΣ και 36.000 αγωνίστηκαν στον ΕΛΑΣ των πόλεων, στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στα Έμπεδα.

Τεράστια, ήταν η προσφορά της ΕΠΟΝίτικης Νεολαίας στους τομείς της Μόρφωσης και του Πολιτισμού εμπνέοντας τη νεολαία μας.

Το ΕΠΟΝίτικο πνεύμα, αναμορφωτικό, δημιουργικό, αισιόδοξο απλώθηκε παντού σ΄όλη την κατεχόμενη χώρα, έφτασε και στο πιο μικρό χωριό ανοίγοντας έτσι τις κλειστές πόρτες της μόρφωσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού για όλη τη νεολαία μας.

Σύμβολο του αγώνα αυτού υπήρξαν η Παναγιώτα Σταθοπούλου, που έπεσε ανεμίζοντας την ελληνική σημαία μπροστά στο τανκ των ναζί, η Κούλα Λίλη που σκαρφάλωσε στο τανκ και χτύπησε το τανκίστα ναζί στο πρόσωπο, όπως και τα άλλα πρώτα θύματα των ΕΠΟΝιτών: Μ. Καλοζύμη, Θ. Χατζηθωμά, σπουδαστή, και της φοιτήτριας Αντωνιάδου.

Στη Λάρισα οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Αντιαεροπορικό το Μάρτη του 1944 την ΕΠΟΝίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς είχαμε τον πρώτο νεκρό ΕΠΟΝίτη Αχίλλεα Δενδραμή, από το μεταβαρκιζιανό κράτος, ακολούθησαν οι δολοφονίες του Αγιλήλαου (Σίλα) Λουλέ, του γραμματέα της ΕΠΟΝ Ακη Μπάτζιο , του Βλαδίμηρου Κωστίμπα 17 χρονών κ.ά.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ΕΠΟΝ στη μαζικότερη νεολαιίστικη οργάνωση στην Ελλάδα, ήταν η πρωτοπόρα δράση των μελών και στελεχών της ΟΚΝΕ. Τη «μαγιά», τα φύτρα της ΕΠΟΝ θα τα βρούμε στα ξερονήσια και στις φυλακές της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ήταν κλεισμένα μέλη και στελέχη και της ΟΚΝΕ. Αυτά τα στελέχη, μετά την απόδρασή τους, δημιούργησαν και πάλι τους οργανωτικούς πυρήνες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Αγωνίζεται ενάντια στην διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ενάντια στις επιδιώξεις της Γερμανικής και της Ελληνικής αστικής τάξης για τη αναθεώρηση της, με αντιεπιστημονικά προγράμματα τύπου «Μνήμες Κατοχής» που πασχίζουν να αθωώσουν τα ναζιστικά εγκλήματα και να μειώσουν τη σημασία της ΕΑΜικής Αντίστασης τις συνειδήσεις των μαθητών.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμά το μεγαλειώδες έργο και την προσφορά της ΕΠΟΝ στην ελληνική νεολαία και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το φασιστικό ζυγό.

Η 80ή Επέτειος της ΕΠΟΝ βρίσκει τη χώρα μας χωμένη μέχρι τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ως πρόθυμο σύμμαχο του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ-ΕΕ. Αυτό δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, σε σύμπνοια με τα άλλα αστικά κόμματα, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση και ορμητήριο για την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Την ίδια ώρα ο λαός μας, όπως και άλλοι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, που έρχονται να προστεθούν στα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, την κατάργηση εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων κλπ.

Μπροστά σ’ αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η πείρα των αγώνων της θρυλικής ΕΠΟΝ διδάσκει πως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία μας με την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, μπορεί να ανατρέψει τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων και να οικοδομήσει το δικό της ευτυχισμένο μέλλον.

Η Ιστορία διδάσκει ότι: Είναι αναντικατάστατη η ύπαρξη και δράση μιας επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας, που διαπαιδαγωγεί με τα ιδανικά και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, της ταξικής πάλης, του στόχου του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Ήταν αναντικατάστατη και για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Δόξα και τιμή στην ηρωική ΕΠΟΝ!

Συνεχίζουμε τον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω