ΧΑΓΗ – Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) απέρριψε χθες, 12/5/2022, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σύσταση ειδικού δικαστηρίου με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την ποινική δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΔΠΔ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, πρώην δικηγόρος από τη Μεγάλη Βρετανία, Καρίμ Kαν, απέρριψε το σχέδιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για την «ποινική δίωξη των δραστών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δεν μπορεί να διώξει το έγκλημα της επίθεσης ή μια πράξη εισβολής σε άλλη χώρα, επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το δικαστήριο.

Στην πρότασή της, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα νέο δικαστήριο για να αποφευχθούν ζητήματα ασυλίας, καθώς αρχηγοί κρατών, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρούνται γενικά απρόσβλητοι από δίωξη ενώ είναι στην εξουσία.

«Η ΕΕ παρερμηνεύει τους κανονισμούς», είπε ο Χαν στους δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενος την ικανότητα του ιδρύματός του να διώκει ανώτερα πολιτικά πρόσωπα, αναφέρει το AP.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να λάβει την «ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη» για τη σύσταση του δικαστηρίου, αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ΔΠΔ.

Ο Χαν αναγνώρισε ότι το ΔΠΔ δεν μπορούσε να διώξει τον Πούτιν για το έγκλημα της επίθεσης, αλλά άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία. «Θα πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και αντ’ αυτού να εργαστούμε προς την εδραίωση», είπε ο Χαν απευθυνόμενος σε μέλη του διεθνούς εποπτείας του ΔΠΔ.

Από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για διάφορα εγκλήματα που κυμαίνονται από τις δολοφονίες στο Bucha, ένα προάστιο του Κιέβου, έως τις θανατηφόρες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής της 16ης Μαρτίου σε θέατρο στη Μαριούπολη 600 άνθρωποι πέθαναν, ανέφερε το Tanjug.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs 

 

Περισσότερα Εδω