Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Τυρνάβου μια σύντομη εισήγηση στους μαθητές που συμμετέχουν στα Καινοτόμα Προγράμματα, Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Βουλή των Εφήβων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον δικηγόρο και Υπ. Διδάκτορα Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής ΑΠΘ, κ. Αστέριο Χατζημίχο.

Η εισήγηση αφορούσε το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις μορφές της βίας κατά των γυναικών και επιχειρήθηκε μια σύντομη ιστορική επισκόπηση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας,  της σταδιακής κατάκτησης των δικαιωμάτων της και της ανάγκης προάσπισης τους, όταν παραβιάζονται. Παρουσιάστηκαν τα στατιστικά δεδομένα καταγραφής της βίας κατά των γυναικών ( Έκθεση του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα κράτη της Ε.Ε του 2014 και του ΟΗΕ το 2018, πρόσφατες διεθνείς μελέτες και εγχώριες εκθέσεις και έρευνες) ενώ τονίστηκε πώς, παρά το ότι προκύπτει μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης που επηρεάζει τις ζωές πολλών γυναικών, συστηματικά  αυτή δεν καταγγέλλεται στις αρχές (αφανής εγκληματικότητα).

Αναζητήθηκανμέσω  διαλόγου με τα παιδιά οι  αιτίες αυτού του αρνητικού κοινωνικού φαινομένου, της βίας κατά των γυναικών  αλλά και οι λόγοι για τους οποίους δεν καταγγέλλονται εύκολα τα περιστατικά βίας στις αρχές. Παράλληλα, σκιαγραφήθηκε το νομικό πλαίσιο ( εθνικό και υπερεθνικό) που υπάρχει για την πρόληψη και την ποινική καταστολή του φαινομένου της ενδοοικογενειακής ή μη βίας κατά των γυναικών.

Ο ομιλών τόνισε την ανάγκη να  αντιμετωπιστεί αυτό το επαίσχυντο φαινόμενο της παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών σε επίπεδο κυρίως πρόληψης του, καθώς η αυστηρή ποινική καταστολή από μόνη της είναι αλυσιτελής χωρίς αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Ανάφερε δε, ορισμένες δράσεις/παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών της Σύμβασης  της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα ο εκπαιδευτικός, Πάνος Κωνσταντίνος έκανε μια σύντομη αναφορά στη λογοτεχνική αποτύπωση της βίας κατά των γυναικών με τη δέσμευση ότι η αναφορά αυτή θα επαναληφθεί στην κεντρική εκδήλωση των Προγραμμάτων την Ημέρα της Γυναίκας.

Τέλος, ο κ. Χατζημίχος απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το θέμα της γυναικείας κακοποίησης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω