Για τις σχέσεις του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, μίλησε στο Πρωινό του ANT1 και στον δημοσιογράφο Θάνο Βάγιο ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος πέρασε σε εξομολογήσεις για τις κοινές στιγμές τους.

Κύριε Προκοπίου, εσείς ως Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, είχατε προσωπική επαφή με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο…

Είχα προσωπική επαφή όχι τώρα που είμαι πρόεδρος, σαν ναυταθλητής, σαν ιστιοπλόος όταν ήμουν 15, 16, 17 χρονών όπου τότε ήταν η εποχή που επροπονείτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επίσης τότε είχαν γίνει και Πανευρωπαϊκοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες του Lightning στην Κέρκυρα όπου έγινε και η γνωριμία της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος. Ήταν ιστορικές στιγμές, πολύ συγκινητικές, πολύ ανθρώπινες. Και έκτοτε υπήρχαν συχνές επαφές, κυρίως στην ιστιοπλοΐα.

Εσείς που τον ζήσατε από κοντά και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του, πώς θα τον περιγράφατε;

Ένας αυθόρμητος άνθρωπος με πάντα το χαμόγελο, πάντοτε αυτοσαρκαζόταν και έλεγε και για τα καλά και για τα κακά που έχει κάνει ο ίδιος, και ήτανε, ξέρετε, όσο μπορεί κανείς να είναι αντικειμενικός όταν μιλάει για τον εαυτό του, ήταν κατά το πλείστον αντικειμενικός. Ήτανε πάντοτε γοητευτικός να διηγείται όλες τις φάσεις της ζωής του, από τις ευτυχείς ως τις πιο δύσκολες.

Τι είναι αυτό που τον ενδιέφερε να συζητάει με τους ανθρώπους που βρισκόταν γύρω του;

Οι ολυμπιακοί αγώνες της Ρώμης, η δραστηριότητα του με τη θάλασσα στην και η αγάπη του προς την Ελλάδα και τα ωραία χρόνια που πέρασε στο Πόρτο Χέλι! Διέθετε και ένα πάρα πολύ όμορφο σκάφος, την «Αφρόεσσα»… Ήταν ένα ωραίο σκαρί, παραδοσιακό που του άρεσε πολύ να το τιμονεύει και το απολάμβανε πολύ ακόμη και στους αγώνες! Στο Classic Week που γινόταν στην Σπέτσες, η Αφρόεσσα ήτανε πάντοτε πρώτη!

Και σαν οικογενειάρχη θέλω να μου πείτε πως τον βλέπατε…

Κοιτάξτε, ένας άνθρωπος που πρώτα απ’ όλα παντρεύτηκε από έρωτα και που έκανε μια οικογένεια με πέντε παιδιά και όλα με τις αρχές και την αγάπη στην Ελλάδα, ε, δείχνει ότι ήταν ένας καλός έλληνας οικογενειάρχης!

Θα παρευρεθείτε στην τελετή στην Μητρόπολη τη Δευτέρα;

Θα παρευρεθώ! Θα προσπαθήσω να είμαι και εγώ εκεί.

Ένα σχόλιο για το αν έπραξε σωστά η ελληνική πολιτεία που δόθηκε η εντολή να ταφεί ως ιδιώτης…

Εκείνο που ξέρω είναι ότι άνθρωποι που παίξανε πολύ λιγότερο ρόλο στην ιστορία μας, έχουνε ταφεί δημοσία δαπάνη. Αυτό είναι μία τελευταία κίνησις του πώς η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τους ανθρώπους της. Δεν το λέω με πικρία αλλά ξέρετε, ίσως μετά από 50 χρόνια δεν θα έπρεπε να είναι ακόμα τόσο έντονα αυτά τα θέματα. Η πατρίδα μας ούτε θα υποτιμάτο ούτε θα ανατιμάτο, απλώς το να δείξεις τα σέβη σου στην ύστατη στιγμή που κάποιος φεύγει για πάντα απ’ αυτόν τον κόσμο και έχει παίξει τόσο ρόλο στην πατρίδα… δεν ξέρω…

«Το κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Υπήρξε πολλές φορές σε δύσκολες περιόδους, πολύ σημαντική η εν γένει βασιλική οικογένεια. Κάποτε έπαψε να μας χρειάζεται. Μπράβο, εντάξει… Μακάρι να προχωράμε και να μην είναι αυτά τα θέματα μας», κατέληξε ο Γιώργος Προκοπίου στο Πρωινό του ANT1.

Περισσότερα Εδω