Για εγκατάλειψη κάνουν λόγο οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης Λάρισας, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν την έλλειψη βοήθειας από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να κυριάρχησε το γιορτινό κλίμα του Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν άλλαξε τα πάθη που τραβούν οι εκατοντάδες πλημμυροπαθείς οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, 8 μήνες μετά την πλημμύρα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, κ. Τριαντόπουλος, εξακολουθεί να αποφεύγει απο τον Σεπτέμβρη του 2023, να συναντήσει την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Κατά τα άλλα διαλαλεί κι αυτός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι έχουν ανοιχτές τις πόρτες των γραφείων τους.

Οπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών, αναμασώντας διαρκώς τα κούφια λόγια ότι τάχα είναι στο πλευρό μας.

Στην πραγματικότητα είναι απεναντί μας, αφού 8 μήνες μετά την πλημμύρα, οι εκατοντάδες πλημμυροπαθείς οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, έχουμε αφεθεί μόνοι να ζούμε με τα προβλήματά μας.

Η κυβέρνηση έδωσε σε ένα μέρος και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισογείων διαμερισμάτων, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.α.

Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ.

Απέκλεισε επίσης απο αποζημίωση, τους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών (εισόδους, εξωτερικούς τοίχους, κοινόχρηστους χώρους υπογείων, ανσασέρ).

Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημα μας για 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημα μας για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ. Και τώρα έκοψε ακόμα και την απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο την φαρμακευτική δαπάνη.

Ο ΟΑΕΔ, δεν έχει αποκαταστήσει τον Παιδικό Σταθμό των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και φοβόμαστε ότι δεν θα λειτουργήσει, ούτε τη νέα σχολική χρονιά.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, ούτε υπάρχει ενημέρωση αν και πότε θα γίνει.

Αντιστοίχως ανάλογη είναι και η στάση του δήμου Λαρισαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συναντηθεί και με τις νέες διοικήσεις τους, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.

Ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Μαμάκος, δήλωσε αναρμόδιος για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών απο τα αναχώματα του Πηνειού, για τους ελέγχους στατικότητας των πολυκατοικιών, για τις απολυμάνσεις των πολυκατοικιών και των εξωτερικών χώρων. Δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει τα χρήματα του λογαριασμού του δήμου για τους πλημμυροπαθείς.

Μας δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ, ώστε να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων, απο τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, διατηρώντας προς το παρών, την απαλλαγή μόνο των κατοίκων των ισογείων.

Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο 18/4/24, η παράταξή του, ψήφισε μια απαράδεκτη απόφαση, με την οποία 480 πλημμυροπαθείς οικογένειες, που μπορούσαν μέχρι τώρα, με μια βεβαίωση ότι είναι πλημμυροπαθείς, να παίρνουν δωρεάν τρόφιμα λίγων δεκάδων ευρώ κάθε μήνα απο το κοινωνικό παντοπωλείο, πολλοί δεν θα τα δικαιούνται πλέον, αφού η δημοτική αρχή αποφάσισε να βάλει τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν για όσους είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ, γιατί μας θεωρούν βάρος για το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ των φορολογούμενων, για να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις-φιέστες, σαν αυτή για την προβολή του καφέ, χωρίς ίχνος ντροπής.

Μάλιστα για να δικαιολογήσει την άθλια απόφασή της, γράφει ξεδιάντροπα ψέματα στην εισήγησή της, ότι οι περισσότεροι πλημμυροπαθείς έχουν αποκατασταθεί στα σπίτια τους και ότι αρκετοί έχουν μεγάλα εισοδήματα.

Ο δε περιφερειάρχης, κ. Κουρέτας, ενώ μας είχε δηλώσει πριν 3 μήνες ότι θα κλείσει συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, αυτό δεν έγινε. Μας υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει 150.000 ευρώ για βάψιμο των εισόδων των εργατικών πολυκατοικιών, αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν έγινε και μάλιστα απο τους μηχανικούς της περιφέρειας που είχαν έρθει να δούν τις ζημιές, μας είπαν ότι αυτοί ήταν ενήμεροι για 70.000 ευρώ. Για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού στις Εργατικές Κατοικίες, μας είπε ότι δεν έχει χρήματα και περιμένει απο την κυβέρνηση, επομένως παραμένουμε απροστάτευτοι απο μια νέα πλημμύρα. Για τους ελέγχους στατικότητας των Εργατικών Πολυκατοικιών, μας είπε ότι η περιφέρεια δεν έχει τέτοια δυνατότητα και ότι θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά ακόμα περιμένουμε, το ίδιο και για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου.

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε οι 930 οικογένειες των πλημμυροπαθών στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, 8 μήνες μετά την πλημμύρα.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Δεν αποδεχόμαστε ότι η αποζημίωση μας, η αποκατάστασή μας, η προστασία μας απο τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, είναι κόστος και ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Να σταματήσουν το ψέμα και το δούλεμα. Γιατί την ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να μας αποζημιώσουν πλήρως όλους τους πλημμυροπαθείς, μοιράζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ απο τον κρατικό προυπολογισμό, το ΕΣΠΑ,

το Ταμείο Ανάκαμψης, τους προυπολογισμούς της περιφέρειας, στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δίνουν πάνω απο 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του, στέλνουν εκτατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα και όπλα στο Ζελένσκι, φρεγάτες και στρατεύματα στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αγωνιστικά απο κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια.

ü Να αποζημιωθούμε όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για την καταστραμένη οικοσκευή, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο για την επισκευή των σπιτιών, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων.

ü Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς.

ü Εκτακατο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.

ü Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.

ü Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.

ü Πλήρη κάλυψη του ενοικίου απο το κράτος, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ü Πλήρη απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο την φαρμακευτική δαπάνη για 1 ακόμα χρόνο.

ü Να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.

ü Να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης

ü Να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστραμένοι δρόμοι, το κλειστό γυμναστήριο, όπως και τα κενά καταστήματα στους δυο οικισμούς.

ü Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση και να επαναλειτουργήσει για τη νέα σχολική χρονιά, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό ο παιδικός σταθμός του ΟΑΕΔ στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης.

ü Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος και η ενίσχυση των αναχωμάτων της κοίτης του Πηνειού, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών ομβρίων. Τώρα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω