Για τον Άρι Πετράκη το να αφήσει πίσω του τη Θεσσαλονίκη και να κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του στη μουσική, δεν ήταν μια απόφαση που τον δυσκόλεψε. Ήξερε πολύ καλά τον δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει και παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετώπισε, δεν το έβαλε κάτω.

Με αφορμή το νέο του τραγούδι “Αν ήμουν θάλασσα” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την Panik Records, ο Άρις Πετράκης μιλά στο TLIFE για τη μέχρι τώρα πορεία του στη μουσική αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

Άρι, πότε πήρες την απόφαση να αφήσεις τη Θεσσαλονίκη και να έρθεις στην Αθήνα;

Στην Αθήνα άρχισα να έρχομαι κάποια Σαββατοκύριακα το 2015. Τότε ήταν που άρχισα να έχω και τις πρώτες επαφές με τον Γιώργο Αρσενάκο, τον CEO της εταιρείας μου. Το 2016 εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο μου single.

Πόσο εύκολη ήταν αυτή η απόφαση;

Όταν η ζωή σου είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις, μετακινείσαι. Σαφώς και οι άνθρωποι σου, η οικογένειά σου μένει πίσω και σου λείπει αλλά επειδή για μένα η ζωή μου είναι η μουσική – πλέον και η δουλειά μου – δε μου ήταν τόσο δύσκολο να πάρω αυτή την απόφαση. Το πόσο εύκολα προσαρμόζεσαι βέβαια σε μια νέα πόλη και μπαίνεις στους ρυθμούς της, είναι μια άλλη κουβέντα.

Πότε αντιλήφθηκες ότι θες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Νομίζω ότι την απόφαση αυτή την πήρα στα 19 μου, την περίοδο που ήμουν φαντάρος. Πάντα έλεγα ότι είμαι τραγουδιστής… Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μπάντα και τραγουδούσα, αλλά την απόφαση ότι “τώρα θα βγω από εδώ και πηγαίνω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη μουσική γιατί αυτό θα είναι η ζωή μου” την πήρα όσο ήμουν στον στρατό.

Συνέβη κάτι εκείνη την περίοδο που σε έκανε να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να οδηγηθείς σε αυτή την απόφαση;

Ο χρόνος. Οι άνθρωποι, καλώς ή κακώς, επηρεαζόμαστε πολύ από το περιβάλλον μας και τα πρόσωπα που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Την περίοδο του στρατού, υπήρξα αποκομμένος από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμουν εκείνο το διάστημα, και έτσι είχα την ευκαιρία να καθαρίσει η ενέργειά μου και το μυαλό μου ώστε να μπορέσω να πάρω και πιο σωστές αποφάσεις για τη ζωή μου.

Τα πρώτα live σου στην Αθήνα τα θυμάσαι;

Ναι, εννοείται. Οι πρώτοι μήνες στην Αθήνα ήταν πολύ ευχάριστοι γιατί δεν είχα αντιληφθεί και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είχα αυτό που λέμε άγνοια κινδύνου. Τα επόμενα δύο χρόνια ήταν πιο δύσκολα, με αρκετές βέβαια όμορφες στιγμές, αλλά και δυσκολίες που με έμαθαν πολλά. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι και την περίοδο που μπήκε ο κορονοϊός στις ζωές μας, ήμουν σε μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση του εαυτού μου. Προσπαθούσα να βρω το ποιος είμαι και τι κάνω. Είναι τα τελευταία δυο χρόνια που έχω καταφέρει να  βρω το ποιος ακριβώς είμαι και τι θέλω να κάνω.

Το διάστημα που όπως λες ήσουν μπερδεμένος, σκέφτηκες να τα παρατήσεις και να γυρίσεις στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ασχοληθείς με κάτι άλλο;

Να κάνω κάτι άλλο όχι. Αυτή η σκέψη δε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Υπήρχε πάντα όμως μέσα μου κάτι που με έτρωγε και σκεφτόμουν “τι πρέπει να κάνω;” Όταν δε βλέπεις έστω και μια μικρή αχτίδα φωτός στο μαύρο τούνελ του μυαλού σου, λίγο απογοητεύεσαι και ψάχνεις να βρεις το λάθος. Θα σου πω ότι παρότι δε σκέφτηκα να τα παρατήσω, επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να φτιάξω ξανά εκεί πράγματα σχετικά με τη μουσική που δε μου έβγαιναν. Γενικά εκείνη την περίοδο έκανα πολλά πράγματα που δε μου έβγαιναν αλλά δε το έβαλα κάτω. Συνέχισα να προσπαθώ μέχρι που κατάφερα να έρθω σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους που με βοήθησαν να βρω τόσο την προσωπική μου ηρεμία όσο και την επαγγελματική μου άνοδο.

Σήμερα που έχεις βρει πλέον τα πατήματά σου, αν θα έπρεπε να πεις σε κάποιον ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα, τι θα του έλεγες;

Το είδος που εκπροσωπώ είναι η ελληνική ποπ μουσική. Τονίζω το ελληνική γιατί έχει λαϊκά ερεθίσματα χωρίς να είναι λαϊκή αλλά και χωρίς να είναι pop dance.

Ήσουν πάντα σε αυτό το ύφος μουσικής;

Ναι. Δε σου κρύβω ότι προσπάθησα να το απαρνηθώ μια περίοδο. Οι επιρροές μου ωστόσο είναι ξεκάθαρες. Έχω επηρεαστεί πολύ από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα. Είμαι ρομαντικός και θέλω να πιστεύω ότι ο ρομαντισμός επανέρχεται σιγά σιγά στις ζωές μας. Καλώς ή κακώς ο τελευταίος χρόνος που ζήσαμε ήταν αρκετά κυνικός. Είμαι ένας ρομαντικός καλλιτέχνης με αρκετά ροκ στοιχεία. Είμαι και εγώ στη ζωή μου λίγο ροκ, μου αρέσουν τα άκρα αλλά μουσικά μου αρέσει να δοκιμάζω διάφορα πράγματα με γνώμονα πάντα την pop.

Αυτόν τον ρομαντισμό που λες ότι έχεις καλλιτεχνικά, τον έχεις και στην υπόλοιπη ζωή σου;

Νομίζω πως ναι. Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζω τον ιδεατό ρομαντισμό που έχω στο μυαλό μου αλλά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ανθρώπων που έχω γνωρίσει, νομίζω πως είμαι πιο ρομαντικός.

Αυτή η ρομαντική σκοπιά με την οποία βλέπεις τα πράγματα έγινε ποτέ η αιτία να “εξαπατηθείς” από σχέσεις σου; Είτε αυτές ήταν προσωπικές-φιλικές είτε επαγγελματικές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ένιωσα ποτέ εξαπατημένος. Αν έχω πληγωθεί ή ενοχληθεί από σχέσεις και ανθρώπους, είναι κάτι που το χρεώνω σε εμένα και όχι σε κάποιον άλλο.

Την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν σε είδαμε και στο Celebrity GameNight. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Ήταν μια τρομερή εμπειρία. Η τηλεόραση δεν είναι εύκολη, τα γυρίσματα είναι πολύωρα και απαιτητικά αλλά μόνο καλά έχω να θυμάμαι. Όλη η ομάδα ήταν εξαιρετική και είναι κάτι που θα έκανα ξανά με χαρά. Δυστυχώς δε θα είμαι σε αυτή τη σεζόν γιατί δεν μου το επέτρεπε το πρόγραμμα των εμφανίσεών μου.

Η αρχική επιλογή της παραγωγής για τη νέα σεζόν ήμουν εγώ, πράγμα πολύ θετικό για εμένα αλλά δυστυχώς τα γυρίσματα γίνονται κάποιες μέρες μέσα στο καλοκαίρι που εγώ έχω προγραμματισμένες εμφανίσεις. Ίσως στο μέλλον μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασυνεργαστούμε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέα σου τραγούδι, “Αν ήμουν θάλασσα”. Πες μου δυο λόγια γι’ αυτό.

Είναι ένα κομμάτι για το οποίο νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος. Από όσα έχω κάνει μέχρι στιγμής, αυτό είναι το πιο κοντινό σε εμένα. Αν έπρεπε να εξηγήσω σε κάποιον ποιος είναι ο Άρις καλλιτεχνικά, όπως με ρώτησες πριν, θα του έβαζα αυτό το κομμάτι χωρίς να πω τίποτα άλλο.

Εσύ γράφεις μουσική;

Έγραφα μουσική ωστόσο τα δυο τελευταία χρόνια το έχω αφήσει λίγο αυτό το κομμάτι.

Έπαιξε ρόλο η καραντίνα σε αυτό;

Όχι, προτίμησα να εστιάσω σε άλλα πράγματα της δουλειάς και στη φωνή μου. Από την άλλη, οι άνθρωποι που μου γράφουν τραγούδια αυτή τη περίοδο, είναι άνθρωποι που πάντα θαύμαζα, άνθρωποι καταξιωμένοι που ξέρουν αυτό που κάνουν καλύτερα από τον καθένα. Προτιμώ λοιπόν να τα λέω από το να γράφω.

Το video clip σου γυρίστηκε στη Νάξο σωστά;

Ναι, στο Γλαρονήσι. Είναι ένα μικρό ξερονήσι που αποτελείται μόνο από βράχια και πάνω υπάρχει μια μικρή εκκλησία. Η ιδέα του να γυριστεί εκεί το clip ήταν του σκηνοθέτη μας, του Γιάννη Παπαδάκου. Είναι ένα μέρος εκπληκτικό.

Τα σχέδιά σου για το καλοκαίρι ποια είναι;

Έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποιες εμφανίσεις. Θα βρεθούμε σίγουρα στις Σπέτσες, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Χαλκιδική, Αθήνα…

Τα vibes που παίρνεις από τον κόσμο στα live σου ποια είναι;

Είναι τα ίδια με αυτά που έπαιρνα το 2015-16, τότε που όλα πήγαιναν πολύ καλά. Αυτό μου είχε λείψει και τώρα που το νιώθω πάλι, νιώθω πως πάλι όλα έχουν βρει το δρόμο τους.

Υπάρχει κάποιες συμβουλή που σου έχουν δώσει και την κρατάς;

Είναι πολλές οι συμβουλές που μου έχουν δώσει και τις κρατάω και συχνά τις φέρνω στο μυαλό μου. Θυμάμαι κάτι που μου είπε ένας άνθρωπος, σημαντικός για τον χώρο που έχει βοηθήσει αρκετούς. Αυτό που μου είχε πει είναι το εξής, “το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα, ό,τι και να κάνεις, από το πιο απλό μέχρι το πιο σημαντικό, να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς”.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα θεωρούσες “ιδανική”;

Πολλές θα μπορούσα να σου πω. Με την καρδιά μου θα σου πω ότι το πιο ενδιαφέρον που θα μπορούσα να κάνω δισκογραφικά θα ήταν μια συνεργασία με την Άννα Βίσση. Είναι κάτι που το σκέφτομαι έντονα τον τελευταίο καιρό.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Περισσότερα Εδω