Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου και οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να κοινωνήσουν τα μηνύματα αυτής της ημέρας. Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι απεύθυναν το μήνυμά τους, οι δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των δύο φύλων έχουν δραστηριοποιηθεί, ενώ δημαρχεία και μνημεία θα φωτιστούν με χρώματα, σε μια συμβολική κίνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατοχύρωση του αυτονόητου δικαιώματος των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία.

Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World», η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου (Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), με δρώμενα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού. Μεταξύ άλλων στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η λυρική performance «Μάγισσες», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης πεζογράφου Νατάσας Σιδέρη. Οι «Μάγισσες» γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνομιλούν με μπαρόκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Θραύσματα απώλειας, μνήμης και απουσίας γυναικών που δεν πρέπει να ξεχαστούν, ζητήματα έμφυλης βίας ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος, θα πλημμυρίσουν τη γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει διάλεξη και συζήτηση με θέμα «Γυναίκα θύμα βίας και γυναικοκτονίας», αύριο Παρασκευή (26/11 στις 18:00) στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του δημαρχιακού μεγάρου.

Ο δήμος Χαλανδρίου πραγματοποίησε την Τρίτη (23/11) διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Γυναικοκτονία, η ακραία μορφή της έμφυλης βίας» και το Σάββατο (27/11) θα λάβει μέρος σε Ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ένα αθέατο έγκλημα» και με σκοπό την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ο δήμος Ηρακλείου φιλοξενεί σήμερα το μνημείο που έχει δημιουργηθεί από το Strong Me για να συμβολίσει αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μαζί με την έκθεση των «άδειων παπουτσιών», που απεικονίζει ένα ζευγάρι για κάθε μία γυναίκα που δολοφονήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό στους πολίτες προκειμένου να προωθηθεί το μήνυμα του αλληλοσεβασμού.

Στον δήμο Κηφισιάς τα παιδιά στέλνουν με ζωγραφιές τα δικά τους μηνύματα, καθώς οι μαθητές των δημοτικών παιδικών σταθμών με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, συμμετέχουν με δημιουργίες τους στη διακόσμηση του περιπτέρου του Κέντρου Κοινότητας. Οι ζωγραφιές των παιδιών προέκυψαν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες (συζήτηση, ανάγνωση παραμυθιού, δραματοποίηση, χορός, κουκλοθέατρο, εικαστικές δημιουργίες) με θέμα τον σεβασμό στη γυναίκα αλλά και στον άνθρωπο.

dig

Στο περίπτερο, εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας θα διανέμει έντυπο υλικό της δομής, της ΔΕΠΙΣ και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, θα συνομιλεί με τους πολίτες πληροφορώντας τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, καθώς και για θέματα έμφυλης βίας. Μαζί με το έντυπο υλικό θα δίνεται το πορτοκαλί κορδελάκι της εκστρατείας κι ένα λουλούδι με μήνυμα κατά της βίας σε κάθε γυναίκα. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί κι ένα δρώμενο σχετικό με το θέμα από δάσκαλο πολεμικών τεχνών και μιας εθελόντριας.

Ο δήμος Διονύσου πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, με τη συμμετοχή επιστημόνων ψυχικής υγείας, στον Άγιο Στέφανο στις 25-26/11 και στη Δροσιά στις 27/11. Στους χώρους θα αναρτηθούν και φωτογραφίες με σχετικό θέμα από το Τμήμα Φωτογραφίας του δήμου.

Ο δήμος Φυλής εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο που επιμελήθηκε η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας, στο οποίο περιγράφεται το υφιστάμενο εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας των γυναικών από τη βία, υπογραμμίζονται οι όποιες ελλείψεις του και τονίζεται η άμεση ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων. Οι δράσεις ενημέρωσης θα συνεχιστούν και δεν θα περιοριστούν μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα.

Ο δήμος Καισαριανής πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την ενθάρρυνση των γυναικών να καταγγείλουν και να ζητήσουν βοήθεια. Σήμερα (25/11) θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με αυτό το θέμα στο Δημαρχείο (18:00) και αμέσως μετά στην αίθουσα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και προβολή του ντοκιμαντέρ «Από το σκοτάδι στο φως» της Μαριάννας Οικονόμου, η οποία καταγράφει την αφήγηση μιας γυναίκας που υπέστη άγριους ξυλοδαρμούς από τον σύζυγό της για μια δεκαετία, αλλά και τον αγώνα της να ελευθερωθεί και να ξαναχτίσει τη ζωή της. Και τέλος χορευτικό δρώμενο από την ομάδα χορού Celeste Dance Studio.

Αύριο (26/11, 19:00) θα διοργανωθούν στην ίδια αίθουσα ομιλίες με συζήτηση και ακόμη ένα χορευτικό δρώμενο από ομάδα χορευτών της Σχολής Χορού «Τάνια Ρωσσοπούλου».

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνει για σήμερα (18:30) διαδικτυακή εκδήλωση και ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναφερθούν μέσα από την εμπειρία τους, σε περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει.

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε κι ένα βίντεο με τη συμμετοχή των εκλεγμένων γυναικών του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών του ΚΙΓΕΑ (Κίνηση Γυναικών Ελληνικού-Αργυρούπολης).

Τέλος, ο δήμος Μαραθώνα το Σάββατο (27/11, 18:00) διοργανώνει στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, εκδήλωση με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ένα αθέατο έγκλημα», με τη συμμετοχή εκπρόσωπων φορέων, επιστημονικών πεδίων, αλλά και συγγενών, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου που εμφανίζεται σε ολόκληρη την χώρα και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετέχουν και άλλοι δήμοι της Αττικής.

Με πληροφορίες από τους Δήμους και το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω