Για το έργο, τις δράσεις και τους στόχους του «Κέντρου για την Ισότητα και τα Έμφυλα Δικαιώματα -ΔΙΟΤΙΜΑ» μίλησε η δικηγόρος Μαρία Αποστολάκη, εξειδικευμένη σε θέματα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και  συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου, στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της «Φωνής της Ελλάδας» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, με αφορμή την 8η Μάρτη- Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας 2023.

Η Μαρία Αποστολάκη αφού ανέπτυξε το σκεπτικό και τις δραστηριότητες του φορέα, εξέφρασε το πάγιο αίτημα του Κέντρου Διοτίμα αλλά και άλλων φεμινιστικών οργανώσεων για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση που ανοίγει η Πολιτεία όταν νομοθετεί σχετικά με τα έμφυλα ζητήματα, τονίζοντας ότι η εμπειρία και η οπτική τέτοιων φορέων δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται, όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα με το νόμο για τη συνεπιμέλεια.

Διοτίμα- Ένας φορέας για την Ισότητα και τα Έμφυλα Δικαιώματα

Το Κέντρο Διοτίμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1989 κατόπιν πρωτοβουλίας μιας ομάδας γυναικών, με διαφορετικές επιστημονικές προελεύσεις.

Κατά την πολυετή δράση του έχει σταθερά επιδιώξει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Υλοποιεί σειρά προγραμμάτων και παρεμβάσεων σχετικά με την έμφυλη βία εις βάρος των γυναικών και κοριτσιών προσφύγων, καθώς και των ανδρών/αγοριών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Παρέχει:

-Νομική βοήθεια σε γυναίκες (ημεδαπές και μετανάστριες) που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα, στερούμενες την πρόσβαση σε πληροφορίες και νομική υπεράσπιση. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με πλήρη κάλυψη των εξόδων για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία (αγωγή διαζυγίου, αγωγή διατροφής, μήνυση).

-Νομική στήριξη για πρόσφυγες και προσφύγισσες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, και διαμένουν στον αστικό ιστό ή τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική βοήθεια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου (συγγραφή υπομνήματος, συνοδεία, παρακολούθηση συνέντευξης, προσφυγή), καθώς και τη νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία. Επίσης παρέχεται εξατομικευμένη νομική συμβουλευτική.

-Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιβιώσασες/επιβιώσαντες έμφυλης βίας με έμφαση στον προσφυγικό πληθυσμό, που διαμένει στις δομές φιλοξενίας και στον αστικό ιστό, στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι υπηρεσίες παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών, εξειδικευμένων στη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας (ψυχολόγοι, κοινωνικές λειτουργοί, διερμηνείς / πολιτισμικές διαμεσολαβήτριες), και συμπεριλαμβάνουν διαδικασίες συνοδείας και διαμεσολάβησης σε δημόσιες/τοπικές υπηρεσίες (αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, οργανισμούς υγείας και ασφάλισης, ξενώνες).

-Υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής ανέργων και εργαζομένων γυναικών, γηγενών και μεταναστριών. Στόχος αυτών των υπηρεσιών είναι να ενημερωθούν οι επωφελούμενες για τις συνθήκες στην αγορά εργασία, να λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, και να προετοιμαστούν επαγγελματικά για την ένταξη τους στην αγορά.

Όλες οι  υπηρεσίες για τις επωφελούμενες είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://diotima.org.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω