Μοιράσου το αρθρο!

«Σηκώνω μόνη μου έναν σταυρό, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική βοήθεια από πουθενά. Ολο «θα» από εδώ, «θα» από εκεί και ωραία λόγια σε συσκέψεις. Λέω και ξαναλέω και δεν με ακούει κανένας. Προσωπικά έχω χάσει τον ύπνο μου και τίποτα δεν γίνεται για την εξομάλυνση της κατάστασης στο σχολείο». Στον τοίχο βάζει με την κραυγή αγωνίας της η διευθύντρια του Γυμνασίου Αργαλαστής, Αλεξία Καπραβέλου, πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους της για τη μη αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο σχολείο, μετά την αποκάλυψη του δίχρονου εφιάλτη που ζούσε η 14χρονη μαθήτρια στα χέρια συμμαθητών της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προχθές, συγκλήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τον προϊστάμενο, Σωκράτη Σαβελίδη, σύσκεψη φορέων υπό την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προκειμένου να γίνει απολογισμός των… καλών πρακτικών που αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν στο σχολείο και αυτές να αποτελέσουν την πρώτη… ύλη για πρωτόκολλο αντιμετώπισης και πρόληψης αντίστοιχων φαινομένων στην εκπαίδευση σε… πανελλήνιο επίπεδο.

Μόνο που όπως φαίνεται, οι… καλές πρακτικές μένουν προς το παρόν στα χαρτιά και οι εκκλήσεις της διευθύντριας πέφτουν στο κενό, όπως και η τοποθέτησή της στην προχθεσινή σύσκεψη, όπου ανέφερε ότι η 14χρονη εξακολουθεί να είναι απομονωμένη και να δέχεται ψυχολογικό πόλεμο, με τον πατέρα της να προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα αναγκαστεί να τη σταματήσει από το σχολείο.

Τον »ψυχολογικό πόλεμο» που έχουν κηρύξει εναντίον της 14χρονης συμμαθητές της, που σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει ήταν εκείνοι που έφθασαν στο σημείο να την χτυπήσουν άγρια έξω από το σχολικό προαύλιο, την απειλούσαν και την εκβίαζαν, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πατέρας του κοριτσιού.

Χθες, το έκρυθμο κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στο σχολείο, περιέγραψε η ίδια η διευθύντρια, Αλεξία Καπραβέλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Το καλό κλίμα κατά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων ήταν… βιτρίνα για τα κανάλια. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε εκθέτοντας όσους υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στο σχολείο τείνει να εξομαλυνθεί.

Χθες, ο πατέρας ενός εκ των τεσσάρων αγοριών που φέρονται να ασκούσαν μπούλινγκ στην 14χρονη, κατέθεσε καταγγελία σε βάρος του κοριτσιού ότι ενοχλεί τον γιο του! Και σύμφωνα με την κ. Καπραβέλου, η 14χρονη είναι στο σχολείο απομονωμένη, ενώ γονείς είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

«Εως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να εξομαλυνθεί η κατάσταση», αναφέρει η κ. Καπραβέλου. «Δεν μπορούμε να λέμε ωραία λόγια σε συσκέψεις. Λέω και ξαναλέω κάποια πράγματα και δεν με ακούει κανένας», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ίδια, η κοινωνική έρευνα, η ψυχοπαιδαγωγική και παιδοψυχιατρική εξέταση, που διατάχθηκαν από την Εισαγγελία Ανηλίκων, δεν έχουν καν ξεκινήσει για να υπάρχει μία βάση παρέμβασης.

Κοινωνική λειτουργός προβλέπεται μία φορά την εβδομάδα. «Μέχρι στιγμής έχει έρθει 3 -4 φορές στο σχολείο όλο κι όλο. Συστήθηκε στα παιδιά, αναφέρθηκε στον ρόλο της και ως εκεί», σημειώνει η διευθύντρια.

Ακόμη και η ψυχολόγος που υποτίθεται ότι παρακολουθεί τα παιδιά, πήγε μόνο μία φορά. «Δεν έκανε τίποτα. Μας ζήτησε υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς αν επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Αλλά παρέμβαση δεν έχει γίνει», προσθέτει.

«Όλα προγραμματίζονται αλλά δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτά τα παιδιά, για να βοηθηθούν στο επίπεδο που χρειάζονται και να επιστρέψει το σχολείο στην κανονικότητα. Προσπαθώ να κρατήσω ισορροπίες μεταξύ των γονέων αλλά χρειάζομαι τη στήριξη ειδικών», τονίζει.

Οσο για τις επόμενες δράσεις που αποφασίστηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη; Η πρώτη ορίστηκε για αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και αφορά σε παρέμβαση από το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» και η δεύτερη θα είναι σε απόσταση ενός μήνα, στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα επίδοσης των ελέγχων, από το σύνολο των φορέων (Πρόταση Ζωής, Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ι.Δ. Δημητριάδος, ΚΕΔΑΣΥ και ΠΕΚΕΣ).

Περισσότερα Εδω