Οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο από τους άνδρες στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19 και μόνο η απασχόληση των ανδρών είναι πιθανό να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2019, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τη Δευτέρα. Για τις γυναίκες προβλέπονται εφέτος 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Όπως ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απολυθούν ή να μειωθεί το ωράριο εργασίας τους κατά τη διάρκεια των περιόδων των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών, κυρίως σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι υπηρεσίες εστίασης.

Πολλές γυναίκες δεν βίωσαν μόνο τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος από την πανδημία αλλά επίσης συνεχίζουν να επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης εργασίας στην παροχή φροντίδας.

«Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας», ανέφερε σε έκθεση η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Συνολικά, μεταξύ 2019 και 2020, το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών εξαλείφθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας μια απώλεια 54 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 3% της απασχόλησης των ανδρών ή 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση.

 

«Μόνο το 43,2% παγκοσμίως των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας», τόνισε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην απασχόληση των γυναικών λόγω της πανδημίας στο 9,4%, κι οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες για τις γυναίκες εκεί.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω