Ένας μετά τον άλλο, χώρες και διεθνείς οργανισμοί καταδικάζουν την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή της για τα ειρηνικά έθνη παντού. Μην κάνετε κανένα λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχύτερη ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τελετή προσάρτησης που εκτέλεσε ο Πούτιν.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά με διαφορετικό Ρώσο πρόεδρο», πρόσθεσε.

«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απόλυτη φάρσα. Καταδικάζουμε την παράνομη προσάρτηση με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες πράξεις ‘αναγνώρισης της ανεξαρτησίας’ και ‘ενσωμάτωσης’ στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των περιοχών της Ουκρανίας Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να μεταβάλει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο. Ο Πούτιν ενήργησε, για άλλη μια φορά, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αδιαφορώντας ξεκάθαρα για τις ζωές του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αγνοήσει ποτέ την κυρίαρχη βούληση αυτού του λαού και δεν θα δεχτούμε ποτέ τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας σε δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή.

«Οι Κάτω Χώρες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτή την προσάρτηση, απλά όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Η απόφαση είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και είναι άκυρη», σημείωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν αλλάζει τίποτα. Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανικά εδάφη και θα αποτελούν πάντα κομμάτι αυτού του κυρίαρχου έθνους», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύει για άλλη μια φορά το σοβιετικού τύπου, νεοϊμπεριαλιστικό του όραμα που απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου», δήλωσε η νικήτρια των ιταλικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι.

«Απορρίπτουμε σθεναρά και καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας. Υπονομεύοντας εσκεμμένα τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, καθώς και βασικές αρχές όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα παράνομα ‘δημοψηφίσματα’ που η Ρωσία σχεδίασε ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής επικράτειας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (G7).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε σθεναρά» την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «παράνομη». «Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», δήλωσε το Ελιζέ προσθέτοντας ότι «η Γαλλία αντιτίθεται σε αυτό και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Η χώρα μας επαναβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη.

«Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο

Περισσότερα Εδω