O ισραηλινός βομβαρδισμός του 12ώροφου κτιρίου που στέγαζε γραφεία του Associated Press, του Αλ Τζαζίρα και άλλων μέσων ενημέρωσης, προκαλεί διεθνή ανησυχία αλλά και διαμάχη, με το Ισραήλ να κάνει λόγο για στοχοποίηση ενός κέντρου πληροφοριών της Χαμάς και τα ειδησεογραφικά δίκτυα να καταγγέλλουν απόπειρα φίμωσής τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Associated Press Γκάρι Προύιτ δηλώνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία ένδειξη παρουσίας της Χαμάς στον Πύργο Τζάλα, όπου εργάζονται εδώ και 15 χρόνια.

«Ο ισραηλινός στρατός γνώριζε από καιρό την τοποθεσία των γραφείων μας και γνώριζε ότι βρίσκονταν εκεί δημοσιογράφοι. Ο κόσμος θα μαθαίνει λιγότερα για όσα συμβαίνουν στη Γάζα εξ’ αιτίας αυτού που συνέβη σήμερα», τονίζει ο Προύιτ.

Δημοσιογράφοι κατέγραψαν την εκκένωση του κτιρίου μετά την προειδοποίηση του στρατού για επικείμενο πλήγμα. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να σώσουν όσο εξοπλισμό μπορούν ενώ οι ένοικοι των διαμερισμάτων σπεύδουν να τα εγκαταλείψουν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Άλλοι ξεσπάνε σε κλάματα καθώς ξέρουν ότι χάνουν το σπίτι τους.

Μετά την καταστροφή, δημοσιογράφοι και τεχνικοί αναζητούν εργαλεία της δουλειάς τους μέσα στα συντρίμμια, ενώ αμφισβητούν την εκδοχή των Ισραηλινών.

«Εκτός από τους ενοίκους διαμερισμάτων, υπήρχαν μερικά γραφεία δικηγόρων και μηχανικών και κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ των οποίων το Associated Press και το Αλ Τζαζίρα. Τίποτε άλλο», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του κτηρίου Τζαγουάντ Μεχντί.

Όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για θεμιτό στόχο δηλώνοντας ότι έχει δώσει στην Ουάσινγκτον αποδείξεις για την παρουσία τρομοκρατών στο κτίριο.

«Μοιραζόμαστε με τους Αμερικανούς φίλους μας όλες αυτές τις πληροφορίες. Και να τα στοιχεία που έχουμε: αφορούν Παλαιστίνιους τρομοκράτες, ένα κέντρο πληροφοριών της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης που στεγαζόταν σ’ αυτό το κτίριο, στο οποίο σχεδιάζονταν και οργανώνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Επομένως πρόκειται για ένα απολύτως θεμιτό στόχο”, δηλώνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι υπήρξε επικοινωνία με το Ισραήλ κατά την οποία ζητήθηκε η προστασία των δημοσιογράφων ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε στο διευθυντή του Associated Press την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Περισσότερα Εδω