Σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους θα προχωρήσουν σήμερα Τρίτη από 11.00 έως 13.00 οι καταστηματάρχες στην περιοχής των Παλαιών και καλούν την αρμόδιο αντιδήμαρχο να πάει στην περιοχή να δει και να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις τους, σχετικά με τη διατήρηση και ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των Παλαιών και να μην μετατραπεί σε «διασκεδαστήριο», όπως επισημαίνουν.

Σε ανακοίνωσή τους ενόψει της κινητοποίησης αναφέρουν:

«Τα Παλιά, ειδικά το κομμάτι κάτω από τη Γρηγορίου Λαμπράκη, είναι μια κατεξοχήν εμπορική περιοχή. Ακόμα πιο εύστοχος χαρακτηρισμός είναι αγροτο-εμπορική περιοχή, αφού τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί είναι καταστήματα με αγροτικά εργαλεία, ζωοτροφές, ναυτιλιακά, γεωπόνοι και κτηνίατροι, ρούχα εργασίας, τροχεία και παντός είδους εργαλεία.

Αυτή η εμπορική χρήση της περιοχής υπάρχει για πάνω από 100 χρόνια και συνεχίζει έως και σήμερα με αμείωτο ρυθμό. Αδιαμφισβήτητα η εμπορική δραστηριότητα που υπάρχει στα Παλιά αποτελεί μια ζωντανή ιστορία της πόλης του Βόλου.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Παλιά και μάλιστα αρκετές από αυτές σε ιδιόκτητα κτίρια. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν χρώμα και ζωή, εμπορική, οικονομική ακόμα και κοινωνική στην περιοχή αυτή, που διαφορετικά θα ήταν τελείως ξεχασμένη.

Ακόμα και τα καταστήματα εστίασης (τσιπουράδικα κ.α.) που υπάρχουν στην περιοχή των Παλιών ξεκίνησαν ως σημείο συνάντησης όλων όσων πήγαιναν στα Παλιά για να κάνουν τις αγορές τους για τη δουλειά τους, το συνεργείο τους, το κτήμα τους και πριν φύγουν έκαναν μια στάση σε αυτά.

Η εμπορική δραστηριότητα αυτή, μέχρι τώρα λοιπόν βρίσκεται σε πολύ καλή ισορροπία με τη δραστηριότητα της εστίασης αλλά και με τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή. Αυτή τη δραστηριότητα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ζωής τόσο της πόλης μας όσο και της ευρύτερης περιοχής θέλουμε να διατηρηθεί.

Δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο όμως καθώς και συζητήσεις σε επιτροπές του Δήμου αλλά κι ορισμένες αποφάσεις για μετατροπή ορισμένων δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μια άρρητη κατεύθυνση για μετατροπή της περιοχής σε περιοχή μπαρ και κατεξοχήν νυχτερινής διασκέδασης. Μια εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί μέσα από την «ανάπλαση» των Παλαιών, τη δημιουργία πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, θα σημαίνει ταυτόχρονα την οικονομική εξόντωση και το λουκέτο σε δεκάδες εμπορο-αγροτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης, που θα μετατρέπει τα Παλιά σε «διασκεδαστήριο» και σε «Φαληράκι», είναι κατανοητό από τον καθένα, ότι θα είναι τραγικά τόσο για την περιοχή όσο και για το σύνολο της πόλης.

Ζητάμε λοιπόν τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου να μας ενημερώσουν δημόσια και επίσημα ότι δεν υπάρχει μια τέτοια μια κατεύθυνση.

Ζητάμε από όσους συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα στηρίξουν μια κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή, ειδικά τώρα που διανύουμε μια περίοδο τεράστιων δυσκολιών λόγω πανδημίας αλλά και οικονομικής κρίσης.

Για όσους δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή των Παλαιών, αυτό είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας και θέλουμε να υπάρχουν καθαρές απόψεις. Για να δείξουμε τη σημασία που έχει για εμάς αυτό το ζήτημα θα προχωρήσουμε σε 2ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας την Τρίτη 30/03/2021 από 11.00 έως 13.00 και καλούμε την αρμόδιο αντιδήμαρχο να έρθει στην περιοχή να δει και να συζητήσει μαζί μας τις προτάσεις μας.

Καλούμε επίσης όποιο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου θέλει εκείνη την ώρα επίσης να το ενημερώσουμε.

Τα Παλιά είναι μια εμπορική περιοχή, ιδιαίτερης ιστορικής και οικονομικής σημασίας για την πόλη μας κι αυτός ο χαρακτήρας οφείλει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί».

Περισσότερα Εδω