Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη επικαιροποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και της εν γένει ανασυγκρότησης του Οργανισμού, με βάση τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας της Κλιματικής Κρίσης, με αφορμή αυτή τη φορά τις άδικες αποζημιώσεις που έλαβαν οι δενδροκαλλιεργητές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, εξαιτίας του παγετού του 2023.

Στην ερώτηση της βουλευτή Λάρισας , επισημαίνονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά, δικαιολογημένη οργή διακατέχει τους παραγωγούς του ν. Λάρισας και συγκεκριμένα τους δενδροκαλλιεργητές Ελασσόνας και Τυρνάβου, από τα πρόσφατα, οριστικά πορίσματα του ΕΛΓΑ, τα οποία κατά τα φαινόμενα συντάχθηκαν “συλλογικά” και χωρίς εξατομίκευση, σε σχέση με ζημιές που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν από παγετούς κατά το 2023, με πιο κραυγαλέα περίπτωση τις εκτάσεις με αμυγδαλιές.

Ειδικότερα και όπως καταγγέλλουν πολλές συλλογικές εκπροσωπήσεις των δενδροκαλλιεργητών των ανωτέρω περιοχών (Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ολύμπου, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Σαρανταπόρου, Ομάδα Κελυφωτών Επαρχίας Ελασσόνας, Σύλλογος Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου), οι οποίες συνέστησαν και ειδική Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους για επανεξέταση των πορισμάτων, κύριο αίτιο των “συλλογικών” (άδικων) εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του 2023, είναι ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του Οργανισμού, αλλά και η σημαντική υποστελέχωσή του, που δεν του επιτρέπουν να προβεί σε ολοκληρωμένους, όσο και δίκαιους ελέγχους.

Επιπλέον, μάλιστα, σημείο έντασης και τριβής μεταξύ δενδροκαλλιεργητών και ΕΛΓΑ αποτελεί το γεγονός πως τα συγκεκριμένα πορίσματα, δεν επιτρέπουν τη διαδικασία ενστάσεων, όταν ωστόσο επισημαίνονται περιπτώσεις, κατά τις οποίες όμορες καλλιέργειες που πλήγηκαν εξίσου από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο (παγετός 2023), “εκτιμήθηκαν” κατά προσέγγιση από τον Οργανισμό, “η μία με 10% (καταστροφής λόγω παγετού), ενώ η ακριβώς διπλανή με 60%!”.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί του ν. Λάρισας βάσιμα ανησυχούν πως και οι φετινές καλλιέργειες, οι οποίες λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κινδυνεύουν πάλι να καταστραφούν, δεν θα αποζημιωθούν σωστά από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι είναι αδιανόητο ο ΕΛΓΑ να καταφεύγει σε ‘’συλλογικές’’ εκτιμήσεις, επειδή δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένοι και όχι ad hoc έλεγχοι, χωρίς μάλιστα να επιτρέπονται και οι ενστάσεις των θιγόμενων Θεσσαλών παραγωγών», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Πότε θα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και με ποιο οριστικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και αν θα ενισχύσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εξατομικευμένα η επανεξέταση των πορισμάτων των δενδροκαλλιεργητών του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, για τον παγετό του 2023».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω