Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, το ΚΜΟΠ και η COFACE Families Europe ανακοίνωσαν τη διάθεση ενός δωρεάν διαδικτυακού μαθήματος για την πρόληψη και τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού.

Το μάθημα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και έχει στόχο να τους βοηθήσει να υποστηρίξουν τους/τις μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους και να δημιουργήσουν μαθησιακά και κοινωνικά περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς, που σέβονται τη διαφορετικότητα. Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για δράσεις πρόληψης του εκφοβισμού και δημιουργίας θετικού σχολικού περιβάλλοντος.

Μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν εδώ.

Είστε δάσκαλος/α, διευθυντής/τρια σχολείου ή εκπαιδευτικός που εργάζεται με παιδιά και νέους;

Η θετική δυναμική της τάξης είναι το όνειρο κάθε εκπαιδευτικού και αυτό που αξίζει σε κάθε μαθητή και μαθήτρια. Μέσα από αυτό το διαδικτυακό μάθημα, θα ανακαλύψετε χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις αιτίες, την έκφραση και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού εντός του σχολείου.

Πρόκειται για ένα εισαγωγικό μάθημα και δεν απαιτεί προηγούμενες γνώσεις σχετικά με το θέμα του εκφοβισμού. Είναι χρήσιμο για όλους τους επαγγελματίες που χρειάζονται βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού.

Εκφοβισμός και ο αντίκτυπός του στη σχολική κοινότητα

Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία είναι ένα παγκόσμιο ανησυχητικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε ένα ευρύ πλαίσιο, όπου καθίσταται πολύ δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ελέγξουν τη βίαιη συμπεριφορά.

Η βία στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που στερεί από εκατομμύρια παιδιά και νέους το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ελεύθερη έκφραση.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Plan International, 246 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι βιώνουν κάθε χρόνο βία εντός και εκτός του σχολείου. Τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα σε σύγκριση με τα αγόρια, καθώς και τα παιδιά που δεν συμμορφώνονται με τα επικρατούντα σεξουαλικά και έμφυλα πρότυπα.

Κατανοήστε τη δυναμική του εκφοβισμού και βοηθήστε την κοινότητά σας

Το διαδικτυακό αυτό μάθημα επικεντρώνεται στην πρόληψη και τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, παρέχοντας αποτελεσματικές δεξιότητες στους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό περιβάλλον που εργάζονται με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.

Η εκπαίδευση ακολουθεί μια διαδραστική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι κάθε θεματική ενότητα γίνεται πλήρως κατανοητή και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Θα λάβετε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να εφαρμόσετε όλες τις μεθόδους και τεχνικές που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να αποκτήσετε την ικανότητα να αντιμετωπίζετε συμπεριφορές εκφοβισμού, να συμβάλλετε στην ανάπτυξη ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος και να βοηθήσετε έτσι τα παιδιά, τις οικογένειες και την ευρύτερη κοινωνία.

Σχετικά με το μάθημα

  • Διάρκεια μαθήματος: Περίπου 3 ώρες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα την ώρα που επιθυμείτε και με τον δικό σας ρυθμό.
  • Προσέγγιση μάθησης: Δημιουργήστε το δικό σας μαθησιακό ταξίδι περιηγούμενοι στις διάφορες δραστηριότητες.
  • Πώς λειτουργεί; Το μάθημα είναι 100% διαδικτυακό.
  • Πιστοποίηση: Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, θα λάβετε πιστοποιητικό παρακολούθησης από το KMOP Education Hub και την COFACE Families Europe.
  • Δωρεάν: Το μάθημα είναι δωρεάν και έχει αναπτυχθεί στην πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, Moodle, η οποία είναι προσβάσιμη βάσει εγγραφής.

Ποιος ανέπτυξε το μάθημα;

Το μάθημα αναπτύχθηκε από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της βίαιης και εκφοβιστικής συμπεριφοράς σε παιδιά και νέους. Εκ μέρους του ΚΜΟΠ, στη δημιουργία του μαθήματος συμμετείχε η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ, Δημιουργός και Υπεύθυνη του προγράμματος Live Without Bullying.

Το μάθημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος L.I.N.K. (Learning and Innovating through New Knowledge), μιας κοινής πρωτοβουλίας του Education Hub του ΚΜΟΠ και της COFACE Families Europe. Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι και το περιεχόμενο των μαθημάτων του L.I.N.K. βασίζονται στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μη διάκρισης, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής ένταξης, της διαφορετικότητας, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Tι θα πετύχετε;

Στο τέλος του μαθήματος, θα είστε σε θέση να:

  • Κατανοείτε και να εξηγείτε τα χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς και τους διαφορετικούς τύπους εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.
  • Περιγράψετε τον κύκλο του εκφοβισμού και την κοινωνική δυναμική του φαινομένου.
  • Μάθετε πώς να μιλάτε στα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού και στα παιδιά που ασκούν εκφοβισμό.
  • Αναπτύξετε δράσεις για την πρόληψη του εκφοβισμού και τη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος.
  • Κατανοήσετε τη σημασία της υιοθέτησης μιας «προσέγγισης ολόκληρου του σχολείου» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
  • Εφαρμόσετε, βήμα προς βήμα, τις πιο γνωστές και δοκιμασμένες μη τιμωρητικές μεθόδους για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ειρηάννα Δραγώνα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, στο dragona.e@kmop.org.

Περισσότερα Εδω