Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δεκάδες αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, αναλύουν το νέο τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Απευθυνόμενος στη διάσκεψη του Μονάχου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε προηγουμένως αποκλείσει την προοπτική ειρήνευσης χωρίς πλήρη ρωσική αποχώρηση, κάλεσε και πάλι τους δυτικούς συμμάχους να επισπεύσουν την αποστολή όπλων προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ταχεία αντίδραση γιατί από την ταχύτητα εξαρτάται η ζωή. Η καθυστέρηση ήταν και παραμένει ένα λάθος. Την ώρα που εμείς διαπραγματευόμαστε την ενίσχυση της άμυνάς μας με σύγχρονα άρματα μάχης, το Κρεμλίνο αναζητά τρόπους να στραγγαλίσει τη Μολδαβία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της σταθερής και μακροπρόθεσμης στήριξης της Ουκρανίας αναγνωρίζοντας την πιθανότητα της παρατεταμένης σύγκρουσης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, μια πυρηνική δύναμη διεξάγει ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όποιος μπορεί να προμηθεύει την Ουκρανία μα άρματα μάχης πρέπει να το κάνει τώρα», τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος.

«Πρέπει να ενισχύσουμε οπωσδήποτε τη στήριξη και την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την αντίσταση του ουκρανικού λαού και του ουκρανικού στρατού και να τους δώσουμε την δυνατότητα να προχωρήσουν στην αντεπίθεση η οποία θα επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με τους όρους που θα επιλέξει η Ουκρανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη Διάσκεψη μετέχει πολυμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Εν τω μεταξύ η δήλωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ ότι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία είναι νόμιμος στόχος για τις ουκρανικές δυνάμεις προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

«Για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως εμφανίζεται απτόητος στέλνοντας ευχές για τα 30 χρόνια ίδρυσης της Gazprom προβλέποντας ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα ευημερεί παρά τις δυτικές προσπάθειες υπονόμευσής του χάρη στην αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Στήριξη της Ουκρανίας με όποια μέσα υπάρχουν

Πριν από έναν χρόνο ο Ζελένσκι ήταν παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου. Λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα μίλησε στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου μέσω βιντεοσύνδεσης. Για μία ακόμη φορά και με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση ζήτησε τη στήριξη στη μάχη με το Γολιάθ που δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο.

Θα είναι η επόμενη Διάσκεψη του Μονάχου μία διάσκεψη μετά το τέλος του πολέμου;

Η κυρίαρχη αίσθηση στο Μόναχο είναι ότι ο πόλεμος θα κρατήσει. Και όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Η απάντηση στην ιμπεριαλιστική και νέο-αποικιοκρατική λογική του Πούτιν, όπως τη χαρακτηριζουν Σολτς και Μακρον, είναι διπλή: Άμεσα στήριξη της Ουκρανίας όσο χρειαστεί και με όποια μέσα υπάρχουν με κόκκινη γραμμή να μην εξελιχτεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε σύρραξη Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Μεσο/μακροπρόθεσμα, ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης και αναζήτηση συμμαχιών με τις ανερχόμενες χώρες του νότιου ημισφαιρίου του πλανήτη.

Και τα δύο θέλουν πολύ δουλειά.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω