Από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την υδροδότηση της Αγριάς:Από τις επαναληπτικές μετρήσεις της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων που υδροδοτούν την Αγριά, προέκυψε ότι το νερό της γεώτρησης “Τρύπιο Λιθάρι” περιέχει υδράργυρο, εκτός των προβλεπομένων ορίων. Επομένως αυτή η γεώτρηση θα εξαιρεθεί από την υδροδότηση του οικισμού.

2. Η εν λόγω γεώτρηση συνεισφέρει το 45% του συνολικού νερού στην Αγριά. Με αποτέλεσμα το υπολειπόμενο νερό να επαρκεί απολύτως οριακά ή και να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οικισμού. Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της Αγριάς για απόλυτο περιορισμό της χρήσης του νερού στα απολύτως αναγκαία, που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

3. Η άσκοπη χρήση του νερού για ποτίσματα, πλύσιμο αύλιων χώρων και πεζοδρομίων, θα οδηγήσει σε εκκενώσεις των δεξαμενών υδροδότησης, με αποτέλεσμα την πρόκληση τυχαίων διακοπών νερού και βλαβών στο δίκτυο από την είσοδο αέρα.

4. Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις, ανακοινώνουμε ότι μετά την εξαίρεση της γεώτρησης “Τρύπιο Λιθάρι” θα ληφθούν εκ νέου δείγματα νερού από το δίκτυο και με βάση τα αποτελέσματα στη συνέχεια θα αρθεί η απαγόρευση χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

5. Ενδέχεται ανάλογα με την ανταπόκριση των κατοίκων στην έκκληση της ΔΕΥΑΜΒ, η υπηρεσία να αναγκαστεί να προβεί σε προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης, με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.

6. Το υδροδοτικό πρόβλημα της Αγριάς, δεν προέκυψε σήμερα. Με την μεταφορά της Αγριάς στην ΔΕΥΑΜΒ, συνέβησαν τα ακόλουθα:

– Εντοπίστηκε αρσενικό και αντιμόνιο στις πηγές “Μανωλάκη” και “Μπούρμπουλο”, που υδροδοτούσαν τμήμα του οικισμού και κυρίως τα καταστήματα εστιάσεως στην παραλία. Οι πηγές τέθηκαν εκτός δικτύου και με δαπάνες της ΔΕΥΑΜΒ, τα καταστήματα μεταφέρθηκαν στο κανονικό δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς.

– Χάθηκαν οι γεωτρήσεις “Κναβάκι” και “Νιάματα” που εμφάνισαν υδράργυρο και σήμερα η γεώτρηση “Τρύπιο Λιθάρι”.

– Εξασφαλίστηκαν δύο γεωτρήσεις προς αντικατάσταση των παραπάνω η ¨Βροχιά” και η ¨Σιώμου”

– Αντιμετωπίστηκαν εν μέρει οι τεράστιες απώλειες του δικτύου ύδρευσης με την αντικατάσταση 9.000 μέτρων αγωγών.

– Κατασκευάστηκαν 2.000 μέτρα αγωγών εξωτερικού υδραγωγείου, για τη μεταφορά της γεώτρησης “Βροχιά”

– Εκσυγχρονίστηκαν, αυτοματοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τηλελέγχου – τηλεχειρισμού, οι δεξαμενές του δικτύου ύδρευσης της Αγριάς.

Η Αγριά, αν συνυπολογιστούν και τα έργα αποχέτευσης και όμβριων που έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, αναδεικνύεται στην αγαπημένη της κόρη, καθώς οι δαπάνες στις οποίες έχει προβεί για τα δίκτυα της Αγριάς είναι πολλαπλάσιες των καταβολών από τους πολίτες. Συγκεκριμένα:

Οι συνολικές εισπράξεις της ΔΕΥΑΜΒ από την Αγριά ανέρχονται στην τελευταία πενταετία σε 1.639.000 €, ενώ τα έργα και οι λοιπές δράσεις και δαπάνες για την Αγριά υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκ. ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους της επιχείρησης.

7. Εν όψει του προβλήματος της εμφάνισης υδραργύρου στην Αγριά, η ΔΕΥΑΜΒ ήδη έχει εξασφαλίσει και σχεδιάσει το αντίστοιχο έργο, για την μεταφορά στην Αγριά 100 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ώρα. Το έργο απαρτίζεται από δεξαμενές, αντλιοστάσια, μονάδες προεπεξεργασίας νερού και αγωγούς.

Σήμερα έχουν παραγγελθεί

– 3.500 μέτρα αγωγών από πολυαιθυλένιο Φ250, οι οποίοι θα παραδοθούν σε δέκα ημέρες και θα απαιτήσουν περίπου δύο εβδομάδες εγκατάστασης.

– Δύο δεξαμενές ενδιάμεσης αποθήκευσης και φόρτισης των αγωγών, οι οποίες θα παραδοθούν στις 25/6/2021.

– Δύο μονάδες προεπεξεργασίας νερού

– Ο εξοπλισμός για δύο αντλιοστάσια ο οποίος αναμένεται σε 15 ημέρες

– Ο εξοπλισμός αυτοματισμού ο οποίος αναμένεται σε 15 ημέρες

Με βάση τα παραπάνω θα είναι εφικτή η μεταφορά 100 κυβικών μέτρων νερού στην Αγριά στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και θα αρθούν οι περιορισμοί στην κατανάλωση.

Περισσότερα Εδω