Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι από τους λίγους Λαρισαίους που ασχολείται επιστάμενα με τις διεθνείς σχέσεις, ενώ έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια του ερευνητικού του έργου στη Τουρκία. Παράλληλα με τη διδακτορική του διατριβή πάνω στις διεθνείς σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα σε θέματα «ήπιας τουρκικής ήπιας ισχύος», ο κ. Γερογιώκας μαθαίνει και την Τουρκική γλώσσα, επιχειρώντας να αφομοιώσει με τον πλέον άμεσο τρόπο την κουλτούρα και το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι στη γείτονα χώρα.

Ελέω μάλιστα αυτής της ιδιαίτερης προσήλωσής του στα διεθνή, έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια Συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Γερογιώκας μας μιλά για το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών, για το εάν αυτό θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα και για πολλά ακόμη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Κύριε Γερογιώγκα, ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών;

Η αλήθεια είναι παρακολουθώντας αξιόπιστες  δημοσκοπήσεις, μέχρι και τις αρχές του χρόνου, μπορούσαμε να διακρίνουμε μια σαφή και καθολική  υπεροχή της  αντιπολίτευσης με όλους τους ποιοτικούς δείκτες υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κάποιοι φίλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος άρχισαν να ανησυχούν κάπως με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών, οι οποίες βέβαια ΔΕΝ έδειχναν μια υπεροχή Ερντογάν, αλλά απλά άφηναν να εννοηθεί ότι κατέγραφε μια ανεπαίσθητη ανάκαμψη.

Τι ήταν αυτό που άλλαξε τον ρου των εκλογών;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι συνιστώσα πολλών παραμέτρων. Ο Κιλιτσντάρογλου πάντως είχε προειδοποιηθεί για τα χαμηλά ποσοστά που απολάμβανε. Ουσιαστικά, ήταν ο πιο εύκολος αντίπαλος για τον Ερντογάν, συγκριτικά με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος τέθηκε νωρίς και εύστοχα εκτός μάχης αλλά και με τον Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο της Άγκυρας.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης η ασυνεννοησία που επικράτησε στις τάξεις της αντιπολίτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, το κρεσέντο λαϊκισμού και οι υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας  είχαν μια απήχηση σε κάποιες περιοχές της Τουρκίας που δύσκολα γίνεται αντιληπτή στο φιλοδυτικό κοινό των μεγάλων πόλεων. Ας μην ξεχνάμε τις εθνικιστικές κορώνες αλλά και το πόσο κραταιό είναι το καθεστώς του ΑΚΡ (του κόμματος του Ερντογάν) με σφιχτό έλεγχο στα ΜΜΕ και με έναν επιχειρηματικό κόσμο που το ίδιο δημιούργησε.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επιπτώσεις του αποτελέσματος για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Πρέπει να καθίσει η σκόνη, να τελειώσει και η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, για να ξεκινήσει εκ νέου η παρτίδα. Η ιστορία δείχνει ότι μετά από κάθε εκλογική νίκη ο Ερντογάν χαράζει καινούρια πορεία και αυτό δεν το λέω εγώ, οι περίοδοι του ΑΚΡ χωρίζονται από τους πολιτικούς επιστήμονες ανά τετραετίες.

Αυτήν τώρα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία η  οποία από ότι διαβάζω- δεν είμαι οικονομολόγος- δεν υπάρχει τρόπος να μην υποκύψει στη Δύση όσον αφορά στα οικονομικά της. Έχουμε όμως και μια νέα πραγματικότητα, έναν πολύ-πολικό κόσμο, με διάφορους παίκτες να επιζητούν θέση στη σκακιέρα. Νομίζω ότι με μια άλλη διακυβέρνηση, και δεν αναφέρομαι στον Κιλιτσντάρογλου αλλά στον Γιαβάς ή στον Ιμάμογλου, ίσως είχαμε μια άλλη οπτική στα πράγματα. Τώρα, δεν προσβλέπω σε κάτι θετικό.

Συνδέονται οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αυτές της Ελλάδας και αυτές της Τουρκίας;

Πέρα από το γεγονός ότι καταγράφεται μια αίσθηση ότι οι αλλαγές είναι επικίνδυνες, νομίζω ότι και στις δύο χώρες υπάρχει η βούληση να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές. Αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει κερδίσει την αξιοπιστία της με τους συμμάχους γενικά. Από την άλλη, μια ακόμη  κωλοτούμπα του Ερντογάν δεν θα είναι έκπληξη, την αναμένουν, την επιζητούν αλλά και πάλι θα κρατάνε μικρό καλάθι για πολύ καιρό.

Ισχύει δηλαδή για εμάς το “the devil you know” , είναι η εκλογή Ερντογάν μια επιλογή  που μας συμφέρει;

Πρώτα απ’όλα, είναι μια επιλογή της γειτονικής μας χώρας και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Σαν Ευρωπαίοι, λυπόμαστε για τις εκατοντάδες καταγγελίες περί παρατυπιών και κατάλυση δημοκρατικών πρακτικών βέβαια. Εμάς μας συμφέρει οι λαοί , και πολύ περισσότερο οι γειτονικοί μας λαοί να ευημερούν, να χαίρονται τη δημοκρατία που εμείς δώσαμε στον κόσμο, να σέβονται εμάς και τους εαυτούς τους.

Δείξαμε δε, ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα δίκαιά μας. Αν υπάρχει μια εκλογή που μας συμφέρει αυτήν την εποχή που ο πολιτικός ρεαλισμός επικρατεί στην γειτονιά μας είναι η εκλογή Μητσοτάκη καθώς είναι ο πολιτικός που ανέκτησε την αξιοπιστία μας, οχύρωσε τις ένοπλες δυνάμεις και επέδειξε -όπου χρειάστηκε- φρόνημα αποτροπής.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω