Για ένα ξέσπασμα της νόσου έκανε λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Λάρισας σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, το οποίο μπορεί, όπως είπε, να συνδέεται με πάρτυ 80χιλιάδων ατόμων που πραγματοποιήθηκε στις Κανάριες Νήσους, με τους συμμετέχοντες να έχουν στενές επαφές που ευνόησαν την μετάδοση της νόσου.

Πάντως ο κ. Χατζηχριστοδούλου ξεκαθάρισε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως η νόσος δεν έχει τη δυναμική πανδημίας και δήλωσε πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάλλαξης αλλά και ούτε και ενδείξεις για αλλαγή στον  τρόπο μετάδοσης  (στενή επαφή μετά την έναρξη συμπτωμάτων και όχι αερογενής μετάδοση)

Παράλληλα σημείωσε πως το εμβόλιο της ευλογιάς που έχει κάνει μερίδα του πληθυσμού (ηλικίας άνω των 50) παρέχει προστασία από την ευλογιά των πιθήκων ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου φαίνεται πως ανήκουν τα παιδιά και οι ανοσοκατασταλμένοι

Ο καθηγητής επιδημιολογίας τόνισε με έμφαση πως παρότι η νόσος δεν έχει τη δυναμική της πανδημίας, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση εφησυχασμός και εμφανίστηκε βέβαιος πως η επιστημονική κοινότητα με τα “όπλα” που έχει στη διάθεση της, θα πετύχει την  αναχαίτιση της.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω