Η Αστυνομία της Λάρισας εξάρθρωσε την εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης σε δύσβατη δασική περιοχή του Δήμoυ Αγιάς Λάρισας.

Δειτε το βίντεο:

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των στελεχών της αστυνομίας:

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μια πολύ σημαντική επιτυχία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Συγκεκριμένα, καταφέραμε να εξαρθρώσουμε εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης σε δυσεπιτήρητη και δύσβατη δασική περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας.

 Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι, οι πολλές προκλήσεις στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών που δεν γνωρίζουν σύνορα, βρίσκονται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, μεταξύ των καθημερινών δράσεων που διεξάγουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και  σε αυτές για την καταπολέμηση της «μάστιγας» των ναρκωτικών που οδηγούν στο «θάνατο» νέους ανθρώπους.

 Όσον αφορά τη σημερινή μας παρουσία, έχει να κάνει με μια πολύ σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

 Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη ένας 30χρονος αλλοδαπός, «οργανωτής» της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξακριβώθηκαν ως μέλη της ομάδας ακόμη -4- άτομα, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των -3-.  

Εντοπίσθηκαν -3- φυτείες, οι οποίες εκτείνονταν σε τρία διαζώματα, δασικής έκτασης περίπου -7- στρεμμάτων, με πάνω από -2.100- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα. 

Επιπλέον, κατασχέθηκαν άνω των -22- κιλών κάνναβης,  σε φούντα, διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, χρηματικό ποσό και άλλα.

 Ως προς τις καλλιεργητικές πράξεις των δραστών, χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης, ενώ για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, επιτηρούσαν τις «φυτείες». 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες θα διοχέτευαν στην «αγορά» την «παραγωγή», που υπολογίζεται τουλάχιστον σε -5- τόνους, αξίας πάνω από 10.000.000 ευρώ.

 Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης, θα ήθελα να συγχαρώ για τον επαγγελματισμό τους όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες αλλά και να εκφράσω δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου και την εμπιστοσύνη μου στους συναδέλφους-συνεργάτες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, καθώς μέσα από τον ζήλο και την αφοσίωσή τους προς την Υπηρεσία, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αποτελούν ένα πολύτιμο μηχανισμό άμυνας της κοινωνίας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, εντείνοντας τις δράσεις μας και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας.

 Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμο Β’ Πέτρο Παπαδημητρίου. Σας ευχαριστώ.»

 Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Β΄ Πέτρος Παπαδημητρίου:

 «Όπως σας προανέφερε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, στο πλαίσιο πολύμηνης, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης και στην περαιτέρω διακίνηση ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας μας.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε προχθές (02-08-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες, εντοπίστηκαν -3- μεγάλες «φυτείες», με συνολικά -2.193- δενδρύλλια κάνναβης, σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας. Για την ακρίβεια, ο «φυτείες» εκτείνονταν σε -3- διαζώματα καλύπτοντας συνολική έκταση -7- στρεμμάτων περίπου. 

Συνελήφθη, προχθές (02-08-2022), ένας 30χρονος αλλοδαπός, ως ιθύνων νους της εγκληματικής ομάδας, ενώ, όπως προέκυψε, μέλη αυτής, τυγχάνουν ακόμη -3- ομοεθνείς του, άνδρες, ηλικίας 32, 34 και 42 ετών, αντίστοιχα.

 Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Πιο αναλυτικά, υπό την εποπτεία και άμεση καθοδήγηση του 30χρονου, οι δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις «φυτείες». Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα – σκηνές εντός των «φυτειών», από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.

Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δένδρα, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».

Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης. 

Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στο χώρο εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους, η μεταφορά των δενδρυλλίων κάνναβης πραγματοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά:

  • -2.193- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -50- εκατοστά έως -3- μέτρα,
  • ποσότητα κάνναβης σε φούντα, συνολικού βάρους -22- κιλών και -250- γραμμαρίων,
  • ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους -2- κιλών και -150- γραμμαρίων,
  • διάφορα αντικείμενα – σύνεργα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης,
  • -2- Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα,
  • -9- κινητά τηλέφωνα,
  • -3- διαβατήρια και έγγραφα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των -4.865- ευρώ και -3.800- λεκ.

Στις διαδικασίες και τις αστυνομικές έρευνες, εκτός από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, συμμετείχαν περισσότεροι από -60- αστυνομικοί και συγκεκριμένα, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.ΠΚ.Ε.) Λάρισας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, καθώς και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (Τ.Ε.Ε.) της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Ο 30χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. 

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία, ενώ θα κλείσουμε τη σημερινή παρουσίαση με λίγα λόγια από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Αστυνομικό Διευθυντή Αγάπιο Χαρακόπουλο».

Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος:

«Όπως αναλυτικά αναφέρθηκε σχετικά με την υπόθεση, πρόκειται για ένα καίριο πλήγμα στη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών και ως εκ τούτου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατασχέσαμε μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτών κάνναβης στα χρονικά του νομού Λάρισας.

Αυτό που θέλω να επισημάνω, με τη σειρά μου, είναι ότι η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας ατόμων, δεν ήταν εύκολη υπόθεση και χρειάστηκαν επίπονες και μεθοδικές έρευνες από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Ο βαθμός δυσκολίας συνάγεται από την επιλογή του χώρου και τη διάταξη των «φυτειών», καθώς και τις μεθόδους καλλιέργειας και απόκρυψης που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Στο σημείο αυτό, νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ ενώπιόν σας και να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που συνέδραμαν και βοήθησαν, ο καθένας με το δικό του ρόλο, στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας και να τους παροτρύνω να συνεχίσουν με την ίδια διάθεση και επαγγελματισμό.

Τέλος, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, ως Αστυνομικός Διευθυντής του νομού Λάρισας, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε τις αστυνομικές δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ευχαριστώ πολύ.».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω