Ενώ άλλοι δύο νοσηλεύονται στη συμβατική ΜΕΘ με σύνδρομο long Covid.

Τη δική τους μάχη πάνω από έναν μήνα δίνουν τρεις ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς ο ιός τους έχει προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Και οι τρεις είναι άνδρες και ανεμβολίαστοι, ενώ οι ηλικίες τους είναι 45, 55 και 65 ετών. Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο Γολγοθά ανεβαίνουν άλλοι δύο ασθενείς, οι οποίοι νοσούσαν από κορωνοϊό, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Covid, αρνητικοποιήθηκαν μετά από ένα και πλέον μήνα και τώρα αντιμετωπίζουν το σύνδρομο του long covid στη συμβατική ΜΕΘ.
Και μπορεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου με τους νοσούντες με κορωνοϊό να είναι διαχειρίσιμη, καθώς λειτουργεί μία μόνο κλινική και τα περιστατικά είναι λίγα, όμως τα πιο βαριά περιστατικά δείχνουν πόσο αυτός ο ιός είναι καταστροφικός όχι μόνο για τους πνεύμονες αλλά γενικά για τον οργανισμό.
Μιλώντας στο magnesianews.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Κόκορης ανέφερε πως νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ Covid για πάνω από έναν μήνα.
«Η νοσηλεία στη ΜΕΘ είναι μακρά και δύσκολη. Διαρκεί σίγουρα 4-5 εβδομάδες και οι ασθενείς έχουν μεγάλη ανάγκη υποστήριξης», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως οι ασθενείς είναι άνδρες, 45, 55 και 65 ετών και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Με σύνδρομο long covid δύο άνδρες

Ωστόσο εκείνο που έχει σημασία, σύμφωνα με τον κ. Κόκορη, είναι να γίνει κατανοητό, πως ο κορωνοϊός είναι ένας ύπουλος «εχθρός», που προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό. Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στη συμβατική ΜΕΘ δύο ασθενείς, με το σύνδρομο του long covid.
Εξήγησε πως οι εν λόγω ασθενείς νόσησαν από κορωνοϊό, εισήχθησαν στη ΜΕΘ Covid σε βαριά κατάσταση και παρέμειναν για σχεδόν ένα μήνα. Αφού αρνητικοποιήθηκαν, η ανάγκη για εντατική υποστήριξη συνεχίστηκε και μεταφέρθηκαν σε κλίνη της συμβατικής ΜΕΘ.
«Κάποιοι νοσούν βαριά, κάποιοι άλλοι όχι. Αλλά στην προκειμένη κατάσταση βλέπουμε πόσες βλάβες μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό ο ιός. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακόμη πολύ μεγάλη ανάγκη εντατικής θεραπείας και υποστήριξης στο αναπνευστικό τους, ενώ οι βλάβες δεν επικεντρώνονται μόνο στους πνεύμονες. Περνούν το λεγόμενο long covid σύνδρομο», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκορης.
Οι ασθενείς με το Long covid σύνδρομο είναι ηλικίας 52 και 72 ετών, με τον 72 να είναι εμβολιασμένος αλλά με πολλά υποκείμενα νοσήματα και τον 52χρονο να μην είχε εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Τρίτη δόση για υγειονομικούς

Στο μεταξύ, ο κ. Κόκορης ανέφερε πως στις 30 Σεπτεμβρίου «ανοίγει» η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού στους υγειονομικούς, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση για άτομα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Περισσότερα Εδω