Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, βρίσκεται η Τουρκία ύστερα από την νέα απόφαση τουρκικού δικαστηρίου σήμερα να παραμείνει στη φυλακή ο ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει απειλήσει ότι ενδέχεται να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Καβάλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η υπόθεση να προκαλέσει ακόμη και την αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης του οποίου είναι μέλος.

Διπλωμάτες από τουλάχιστον εννέα δυτικές χώρες και δύο εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα ήταν σήμερα παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια με την κατηγορία της «απόπειρας αποσταθεροποίησης» της Τουρκίας και συμμετοχής του στα γεγονότα του Γκεζί. Κινδυνεύει δε να καταδικαστεί με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαίτησε με απόφαση την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα, Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε τελεσίδικη τον Μάιο του 2020, οπότε η υπόθεση πέρασε στην Επιτροπή Υπουργών για να εποπτεύσει την εκτέλεση της απόφασης.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Συμβούλιο της Ευρώπης ενημέρωσε την Τουρκία για την πρόθεση της να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη συνεδρίαση του στις 2 Φεβρουαρίου 2022, ζητώντας από την Τουρκία να υποβάλει την άποψη της το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω