Την εκτίμηση – με βάση την ιστορία των ιών – ότι ο κορονοϊός θα ακολουθήσει την συνηθισμένη φυσιολογική πορεία των «αέναων μεταλλάξεων» για να επιβιώσει και θα γίνεται «όλο και πιο μεταδοτικός και πιο ήπιος», εξέφρασε ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη. «Όταν βέβαια γίνεται πιο μεταδοτικός, όλο και πιο πολλοί αρρωσταίνουν και αυξάνεται η πίεση στα συστήματα Υγείας. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι δεν θα πάμε σε κάτι πιο φονικό ή επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταλλάξεις, η Δέλτα και η Δέλτα plus και όσες προκύψουν  θα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Όπως εξήγησε, νοσούν οι νέοι άνθρωποι, γιατί η μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επιπλέον είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των νέων.

«Εκείνοι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 65%. Φυσικά να εμβολιαστούν και οι νέοι 15 – 17 ετών, αλλά το μέγα πρόβλημα είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία θα δοκιμαστεί από τις εισαγωγές ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά και ενδεχομένως θα χρειαστούν και ΜΕΘ», εξήγησε.

Ο κ. Μπουλμπασάκος ανέφερε ότι οι ειδικοί μιλούν πλέον ακόμη και για νέα πανδημία, σημειώνοντας ότι «πριν τις μεταλλάξεις υπολογίζαμε ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι με ένα τείχος ανοσίας γύρω στο 70%, αλλά τώρα πρέπει να φτάσουμε στο 80%, κάτι που είναι πολύ δύσκολο».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολλές νοσηλείες και θανάτους. Δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το κλειδί είναι να πείσουμε όσο πιο πολλούς να εμβολιαστές, όχι να τους βάλουμε απέναντι γιατί θα αυξήσουμε τους αρνητές».

Ζήτησε από τους γιατρούς, τους επιστημονικούς συλλόγους και την Εκκλησία «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», σε τοπικό επίπεδο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βρετανία όπου οι αρχές εμβολίασαν μέσα στην καραντίνα περισσότερους ανθρώπους με μια δόση, η οποία όμως δεν προφυλάσσει από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ανάλογα προβλήματα και στο Ισραήλ με τους Ορθόδοξους Εβραίους και τον αραβικό πληθυσμό που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Πρόσθεσε, δε, ότι για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός.

Περισσότερα Εδω