Έφοδο στα γραφεία του εκλογοδικείου (TSE) έκαναν χθες Πέμπτη εισαγγελικοί λειτουργοί και κατάσχεσαν έγγραφα. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του φορέα που οργανώνει και επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες στη Γουατεμάλα, σχεδόν έναν μήνα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Αλεξάντερ Βελάσκες έκανε λόγο για «έρευνα» στα γραφεία και ότι οι άντρες του «πήραν έγγραφα» από το γραφείο «της υποδιευθύντριας του μητρώου πολιτών [σ.σ. του τμήματος που καταρτίζει τους εκλογικούς καταλόγους], της Ελεονόρας Καστίγιο».

Η επιχείρηση διεξήχθη μια εβδομάδα και κάτι μετά την επισημοποίηση, τη 12η Ιουλίου, των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την 25η Ιουνίου, τα οποία έστειλαν στον δεύτερο γύρο δυο σοσιαλδημοκράτες υποψήφιους, τη Σάντρα Τόρες και τον Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Το κόμμα του τελευταίου, το κίνημα Semilla («Σπόρος»), είδε να αναιρείται η νομική του υπόσταση με απόφαση δικαστή την ίδια ημέρα. Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση αυτή την επομένη, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Αρέβαλο θα μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρία.

  • Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την 20ή Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Βελάσκες, η εισαγγελία δεν διευκρίνισε τον λόγο της έρευνας.

Η ειδική εισαγγελία κατά της ατιμωρησίας (FECI) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η έρευνα, που αφορούσε τη διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού του TSE, είχε στόχο να «κατασχεθούν έγγραφα».

Η FECI ανέφερε ακόμη πως ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα –ο οποίος εξέδωσε την απόφαση που αναιρούσε τη νομική υπόσταση του κόμματος του κ. Αρέβαλο – εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της κυρίας Καστίγιο για «παρακώλυση της δικαιοσύνης», λόγω της «άρνησής της να συμμορφωθεί προς τη διαταγή του δικαστή» για το Σεμίγια.

Η Ελεονόρα Καστίγιο, που χαίρει νομικής ασυλίας σύμφωνα με το TSE, είναι μεταβατική επικεφαλής του τμήματος που καταρτίζει τους εκλογικούς καταλόγους λόγω απουσίας του επικεφαλής της, του Ραμίρο Μουνιός.

Πριν από μια εβδομάδα, η εισαγγελία είχε κάνει έρευνα στα γραφεία του μητρώου πολιτών.

Αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, κόμματα της δεξιάς πολλαπλασίασαν τις προσφυγές τους, κυρίως εναντίον του κ. Αρέβαλο.

Η αναίρεση της νομικής υπόστασης του κόμματός του ζητήθηκε από τον Ραφαέλ Κουρουτσίτσε, τον επικεφαλής της FECI, που υποστήριξε πως εντόπισε παρατυπίες στις καταχωρίσεις μελών του Σεμίγια, το οποίο ιδρύθηκε το 2017.

Η εισαγγελέας Σίνθια Μοντερόσο, γνωστή διότι άσκησε διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση και πρώην συναδέλφους της που είχαν ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς, πήρε μέρος στην έρευνα.

Ο κ. Ορεγιάνα και η κυρία Μοντερόσο προστέθηκαν προχθές Τετάρτη στον κατάλογο προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ για «διαφθορά» και «αντιδημοκρατικές ενέργειες». Μετατράπηκαν και οι δύο σε personae non gratae. Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν ήδη τα ονόματα του κ. Κουρουτσίτσε και της γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω