Κι όμως, το σενάριο εκλογών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ξαναμπήκε ζωηρά στο τραπέζι.

Με την επιστροφή του από τις Η.Π.Α., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να εξετάζει σοβαρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του για επίσπευση των εκλογών, κάτι που ως πρόσφατα απέκλειε κατηγορηματικά, τοποθετώντας τις κάλπες στα τέλη της άνοιξης του 2023.

Οι λόγοι για εκλογές το φθινόπωρο…

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις για προκήρυξη των εκλογών μετά τις “μπάνια του λαού” και στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου;

-Το βασικό σκεπτικό όσων εισηγούνται στον Πρωθυπουργό εκλογές το φθινόπωρο, σύμφωνα με το newsit.gr, είναι ότι έρχεται αναμφίβολα ένας… δύσκολος χειμώνας. Ο ορίζοντας του τέλους της ενεργειακής κρίσης δεν είναι ορατός, και η ακρίβεια που πυροδοτεί μοιάζει με εφιάλτη που που δεν τελειώνει…

Στην εισήγηση τους προσμετρούν και το γεγονός ότι η Ευρώπη προχωρά με ρυθμούς… χελώνας στη λήψη αποφάσεων, ώστε να ενισχυθούν τα κράτη – μέλη και να στηρίξουν αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να τινάξουν στον αέρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Έτσι, ο χειμώνας που έρχεται είναι πεπεισμένοι ότι θα “σημαδευτεί” από την ενεργειακή… καταιγίδα, με συνέπειες και για την κυβέρνηση και για τους πολίτες.

-Επιπλέον η κυβέρνηση αναμένει πως το φετινό θα είναι ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι – ήδη τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικά – και η Ελλάδα θα έχει ξανά έσοδα από τον τουρισμό που θα θυμίζουν ίσως και εποχές προ πανδημίας. Έσοδα – ανάσα τόσο για τις επιχειρήσεις, άρα και για τους χιλιάδες εργαζόμενους, όσο και για το κράτος.

Έτσι, το θετικό οικονομικό κλίμα, εκτιμούν ότι θα διαμορφώσει συνθήκες για μια δυνατή αφετηρία για εκλογική μάχη.

-Όσοι θεωρούν πρόσφορο το φθινόπωρο για εκλογές, “ποντάρουν” και στο θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. αλλά και στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος μετά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος… Κάτι που προσμένουν ότι θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

-Τέλος, δεδομένου ότι η ακρίβεια είναι η νούμερο ένα πολιτική απειλή για την κυβέρνηση, η σύντμηση του πολιτικού χρόνου που η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική ανασφάλεια, θεωρείται από πολλούς… επιβεβλημένη.

Πότε θα στηθούν οι κάλπες…;

Εφόσον ο Πρωθυπουργός υιοθετήσει τις εισηγήσεις συνεργατών και συνομιλητών του, τότε οι εκλογές εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά τον Δεκαπεντάγουστο, για να διεξαχθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Έτσι, οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Ο χρόνος των εκλογών κρίνει το εύρος του ανασχηματισμού…

Ο χρόνος των εκλογών θα καθορίσει και τον χρόνο του ανασχηματισμού αλλά και το εύρος του.

Αν και εφόσον οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι μικρές, διορθωτικές…

Αν ο Πρωθυπουργός επιμείνει οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τότε ένας ευρύς ανασχηματισμός κερδίζει έδαφος…

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη να αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις βουλευτές από περιοχές που έχουν αυξημένα προβλήματα και η Ν.Δ. καταγράφει… “χαμηλές πτήσεις”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω