Πρόκειται αναμφίβολα για ένα έργο – σταθμό για τη Λάρισα και την ιστορία της, ανακοινώθηκε ουκ ολίγες φορές, όμως εν τέλει φθάσαμε στη δύση του 2023 κι ακόμη τα δύο κτίσματα απέναντι από το αρχαίο θέατρο στέκουν αγέρωχα, «γκρεμίζοντας» κάθε διαβεβαίωση που δόθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Κτήρια που αποτελούν τμήμα μίας ευρύτερης προσπάθειας να «ανασάνει» από το τσιμέντο που περιβάλλεται και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, αυτό το σπουδαίο μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας.

Ο δε, απερχόμενος Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ήταν τόσο βέβαιος για την έναρξη των εργασιών, που στις αρχές του περασμένου Ιουλίου διαβεβαίωνε πως μόλις γυρίσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο από τις διακοπές τους οι Λαρισαίοι, θα βρουν κατεδαφισμένα «δύο με τρία κτίσματα»!

Η ιστορία όμως κατέγραψε ως φρούδες τις προσδοκίες αυτές που κατέληξαν ευσεβείς πόθοι ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μία ειλικρινής προσπάθεια να προσεγγιστεί η αλήθεια βέβαια και να κατανοήσει κανείς τι συνέβη και δεν «πάτησε» μέχρι στιγμής η μπουλντόζα στην οδό Βενιζέλου, έμπροσθεν του αρχαίου θεάτρου, οδηγεί στο συμπέρασμα πως είχαμε μία μείξη κακής εκτίμησης από τη Δημοτική Αρχή με μία ισχυρή δόση… συμπαντικής συνομωσίας!

Βλέπετε, όταν ο κ. Καλογιάννης προχωρούσε σε αυτή του τη δήλωση, δεν είχε πληροφορηθεί πως η οικοδομική άδεια θα εκδιδόταν ένα σχεδόν μήνα μετά, στις 2 Αυγούστου κι ως εκ τούτου οι εργασίες – βάσει του νόμου – θα έπρεπε να ξεκινήσουν άλλες τριάντα ημέρες μετά, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου! Η εισήγηση που φέρεται να είχε ο Δήμαρχος ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όμως φαίνεται πως υπό το φόβο μίας καταγγελίας, δεν πάρθηκε ποτέ το ρίσκο. Ήταν εξάλλου η περίοδος όπου στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούσαν και «θεσμικές» αντιδράσεις κατά της κατεδάφισης.

Έτσι, φθάσαμε στην πολυπόθητη 2α Σεπτεμβρίου, όταν και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ούτε όμως Θεού θέλοντος, ούτε και… καιρού επιτρέποντος αφού το μετεωρολογικό δελτίο προμήνυε δύσκολες ημέρες για τη Λάρισα, που λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα βίωσε τις ιστορικές πλημμύρες.

Με την εκτόνωση της κρίσης των ακραίων καιρικών φαινομένων υπήρχε μία ακόμη – τελευταία προεκλογική – ευκαιρία να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Ποιος όμως θα μπορούσε να συνυπολογίσει πως σε απόσταση αναπνοής από τα δύο κτίσματα λειτουργούσε ήδη το προεκλογικό κέντρο του Θανάση Μαμάκου και ποιος θα μπορούσε να πιστέψει πως η χρονική συγκυρία δεν θα είχε επιλεγεί για να πλήξει προεκλογικά τον υποψήφιο Δήμαρχο;

Έτσι, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια έστω και για λόγους επικοινωνίας, έναρξης του έργου πριν την ημέρα των Δημοτικών εκλογών.

Τα απρόοπτα όμως δεν είχαν τελειώσει σ’ αυτή την ιστορία, αφού δύο περίπου εβδομάδες μετά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ντίνος Δαμάντος θα εισαγόταν για νοσηλεία μετά από μία ξαφνική περιπέτεια στην υγεία του. Έτσι, φθάσαμε στα τέλη Νοεμβρίου, με μοναδική επιλογή – εντός του 2023, να γίνουν οι εργασίες από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη του δευτέρου δεκαημέρου. Σκέψη απαγορευτική για μία αγορά σε φουλ εορταστικούς ρυθμούς.

Νομοτελειακά, η ιστορία θα καταγράψει πως τα πρώτα δύο κτίσματα του περιβόητου πλέον οικοδομικού τετραγώνου «867Γ» θα γκρεμιστούν στις αρχές του 2024, με εν ενεργεία Δήμαρχο τον κ. Θανάση Μαμάκο. Εκτός κι αν μέχρι τότε η μοίρα επιφυλάσσει μία ακόμη ανατροπή…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω