Η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη, ίσως μοιραία, στιγμή τη Δευτέρα με τις προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν από βουλευτές που είναι εξοργισμένοι επειδή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να επιβάλει την ψήφιση ενός αντιλαϊκού νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου.

Οι νομοθέτες της Εθνοσυνέλευσης πρόκειται να ψηφίσουν το απόγευμα για δύο προτάσεις δυσπιστίας, η μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και η άλλη, πιο απειλητική, από μια μικρή ομάδα που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλης της Αριστεράς. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.

Οι προτάσεις δυσπιστίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Αν και οι προτάσεις φαίνεται απίθανο να επιτύχουν, το κλίμα διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο. Καμία τέτοια πρόταση δεν έχει επιτύχει από το 1962.

Tην ίδια ώρα τα συνδικάτα αναμένεται να διαδηλώσουν στην πλατεία Βομπάν (Vauban) πιο κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία από την Εθνοσυνέλευση όπου απαγορεύεται από την αστυνομία.

Κλειστοί 11 σταθμοί του Μετρό

Η αστυνομία έκλεισε 11 στάσεις Μετρό σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για διαδηλώσεις. Ήδη άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Vauban μπροστά από τις Invalides, κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο και την Εθνοσυνέλευση.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τις προτάσεις μομφής

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται ότι:

Θα λάβουν το λόγο οι επικεφαλης των 2 προτάσεων μομφής: Μάλλον η Μαρίν Λε Πεν και για τη διακομματική ο συντάκτης της πρόταση Charles de Courson, κεντρώος και ανεξάρτητος βουλευτής, ήπιων τόνων.

Μετά, ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα θα λάβει τον λόγο, σύνολο 11. Ο χρόνος ομιλίας είναι ανάλογος με το ποσοστό του στη βουλή.

Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση των προτάσεων μομφής – Τι προβλέπεται
(AP Photo/Thomas Padilla)

Η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει με την πρωθυπουργό Elisabeth Borne.

Γύρω στις 7μ.μ. Ελλάδας -αν δεν καθυστερήσουν- θα βγουν οι βουλευτές από το ημικύκλιο για να πάνε να ψηφίσουν όπως είθισται για τις προτάσεις μομφής.

Μπορεί να συζητηθούν οι 2 προτάσεις μομφής μαζί ή όχι, αλλά η ψηφοφορία θα είναι ξεχωριστή για κάθε μια.

Η λίστα με τους βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση θα αναρτηθεί στο σάιτ της Εθνοσυνέλευσης ελάχιστα λεπτά μετά την ψηφοφορία.

Αν δεν περάσει η 1η (μάλλον η διακομματική) τότε θα κληθούν να ψηφίσουν τη δεύτερη (της Λε Πεν).

Αν δεν περάσει καμία, σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση γίνεται νόμος αλλά πρώτα θα εγκριθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι στις 4:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθούν οι πρόεδροι των ομάδων και ίσως αποφασίσουν διαφορετικά σε σχέση με αυτά που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Πηγές: ΕΡΤ – Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω