Μοιράσου το αρθρο!

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η ετήσια άσκηση της Πυροσβεστικής με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου.

Σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ετήσια άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», πανθεσσαλικής εμβέλειας, με συμμετοχή δυνάμεων από όλη τη Θεσσαλία.

Η περιοχή που θα γίνει η άσκηση είναι η περιοχή του Αγίου Ονουφρίου του Δήμου Βόλου, η οποία γειτνιάζει με τους οικισμούς της Κουκουράβας και των Σταγιατών. Είναι πευκόφυτη με μεγάλη επικινδυνότητα ανάπτυξης δασικής πυρκαγιάς λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής (χαράδρα).

Συνοπτικό σενάριο

Το συμβάν προσομοιώνει δασική πυρκαγιά με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο, σε δασική πευκόφυτη έκταση με σημείο έναρξης βόρεια και πλησίον του οικισμού Αγίου Ονούφριου κι επεκτάθηκε ΒΔ και ΒΑ στην παρακείμενη δασική έκταση, λόγω του ισχυρού ανέμου νοτίου διευθύνσεως που έπνεε στην περιοχή την συγκεκριμένη ώρα.

Κινείται ανεξέλεγκτα σε κατεύθυνση ΒΔ και ΒΑ για χρόνο μιας ώρας περίπου από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο και καταλαμβάνει τελική έκταση περίπου 600 στρεμμάτων.

Σε όλη την περιοχή γίνεται τοποθέτηση και διασπορά επίγειων δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρα οχήματα, δυνάμεων Εθελοντικών Ομάδων και δυνάμεων της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ.

Η άσκηση αποσκοπεί σε:

• Ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων
• Δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού και της προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών.
• Δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών
• Επικαιροποίηση κι έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης
• Δοκιμασία και ο έλεγχο αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν
• Ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην δασοπυρόσβεση

Περισσότερα Εδω