Καταιγισμό αιτημάτων για αποζημιώσεις αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από ανύψωση των βυθιζόμενο κολονακίων του ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου-εξόδου, στους πεζόδρομους στη Λάρισα, δέχεται ο Δήμος Λαρισαίων. Πρόσφατα Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εξέτασε περιπτώσεις οκτώ αιτημάτων για καταβολή αποζημίωσης ζημιών σε οχήματα, οι οποίες προκλήθηκαν κατά την διέλευση τους από σημεία εισόδου – εξόδου του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης της πεζοδρομημένη της περιοχής της πόλης και απορρίφθηκαν όλα, καθώς οι οδηγοί των οχημάτων προχώρησα σε «ιπλό» πέρασμα πίσω από άλλο, πιστοποιημένο από το σύστημα, αυτοκίνητο.

Ένα ποσοστό των οδηγών αυτοκινήτων που ζήτησαν αποζημίωση εμφανίζονται να είναι επισκέπτες, οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και ήταν πιστοποιημένη οι χρήστες του συστήματος, αλλά δεν εφαρμόζουν σωστά τους κανονισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση του συμβάντος, οι εν λόγω οδηγοί, ενώ ήταν πιστοποιημένοι χρήστες, προσπάθησαν να περάσουν ακριβώς πίσω από το άλλο πιστοποιημένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να ανυψωθούν τα κολωνάκια κατά την διέλευση τους και να ακινητοποιηθούν πάνω σε αυτά.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης στους πεζόδρομους, οι οδηγοί αυτοκινήτων θα πρέπει να περιμένουν να ανυψωθούν εκ νέου τα κολωνάκια μετά την διέλευση άλλου οχήματος που προπορεύεται, ώστε να γίνει αναγνώριση της πινακίδας τους για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία. Ένα άλλο ποσοστό αιτούντων αποζημίωσης ήταν επαγγελματίες που δεν εφάρμοσαν τις ώρες φορτοεκφόρτωσης και προσπάθησαν να περάσουν πίσω από άλλο όχημα. Και τέλος ένα ποσοστό αιτούντων αποζημίωσης ήταν οδηγοί μη πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος και συνεπώς η είσοδος τους στην ελεγχόμενη πεζοδρομημένη περιοχή ήταν μη νόμιμη.

Οι αποφάσεις, μη καταβολής των αποζημιώσεων, πάρθηκαν βάσει στοιχείων των εκθέσεων αυτοψίας, βάσει των στοιχείων που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία (Cosmote) – αρμόδια για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης, η οποία βεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των συμβάντων το «έξυπνο σύστημα» της ελεγχόμενης πρόσβασης στην πεζοδρομημένη περιοχή λειτουργούσε κανονικά και δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, καθώς και βάση της γνωμοδότησης του τμήματος Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Λαρισαίων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω