«Οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες: Η Θεσσαλία στο σημείο μηδέν» επισήμαναν σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της Θεσσαλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε αίθπυσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, έπειτα από τη δεύτερη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία αφορά στην πορεία αποκατάστασης των ζημιών έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο βουλευτής Λάρισας, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ προβλήθηκε και δήλωση της βουλευτή Τρικάλων, κ. Μαρίνας Κοντοτόλη, η οποία λόγω κωλύματος, δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

Οι βουλευτές παρουσίασαν επιγραμματικά τα προβλήματα των τριών νομών υπό τη μορφή «εικοσιπέντε αναπάντητων ερωτημάτων προς την κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για κυβερνητική ολιγωρία και απουσία στη διαδικασία τόσο της καταβολής αποζημιώσεων όσο και αποκατάστασης των ζημιών. «Οκτώ μήνες μετά η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Ο βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε στα προβλήματα του νόμου Λάρισας, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ιδιαιτέρως από τις Εργατικές Κατοικίες της Γιαννούλης, αλλά και ομάδες όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι και μαθητές. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των κατεστραμμένων υποδομών και κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τη Λάρισα με τον Βόλο, η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των σχεδίων διαχείρισης πλημμύρας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που, όπως τόνισε, «δίνει τη διαχείριση του νερού σε μια Α.Ε. Είναι επίσημη παραδοχή ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει τη ζωή, την ασφάλεια την περιουσία, αλλά και το νερό στη Θεσσαλία και θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα ένας ιδιωτικός φορέας», δήλωσε στη συνέχεια.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο κ. Μεϊκόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα του νομού Μαγνησίας, σημείωσε πως «οι καταστροφές δεν αφήνουν περιθώρια ελαφρυντικών για την κυβέρνηση. Βασικές υποδομές του νόμου και ιδιαίτερα της πόλης του Βόλου είναι ακόμη κατεστραμένες». Ιδιαίτερα επιτακτική έκρινε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι του Βόλου, η απώλεια του τζίρου του οποίου ανέρχεται περίπου στο ένα εκ. ευρώ. «Το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Μαγνησίας δεν μπορεί να επιτελέσει τον βασικό του σκοπό», δήλωσε.

«Ευτυχώς έχουν πραγματοποιηθεί 58 παρεμβάσεις στη Μαγνησία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όμως στην πραγματικότητα είναι αναγκαία η δρομολόγηση κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν οι μόνιμες αντιπλημμυρικές παρεμβασει. Προς το παρόν έχουν λάβει, η περιφέρεια και εμείς, μόνο δεσμεύσεις», ανέφερε ο ίδιος.

Η συνέντευξη ολοκληρωθηκε με τη δήλωση της κ. Κοντοτόλη, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «η κατάσταση εκτάκτως είναι αποκαρδιωτική. Σε όποιον Δήμο τον Τρικάλων κι αν κοιτάξεις, θα συναντήσεις μια αδικαιολόγητη κατάσταση ζημιών και εγκατάλειψης. Το μόνο που δεν θα συναντήσει κανείς είναι η κρατική αρωγή και η κυβερνητική η ευαισθησία και φροντίδα».

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω