Στο πλαίσιο της ημέρας εθελοντισμού, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, η Γ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας δημιούργησε πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και στη συνέχεια στόλισε τη πόλη της Λάρισας με αυτά. Οι μαθητές της Γ’ τάξης σκορπίζουν στη πόλη χρωματιστές φώκιες ντυμένες με τα γιορτινά τους!

Χρησιμοποιώντας τη παιδική τους φαντασία ενημερώνουν ότι ένα γνώριμο ζωάκι, η φώκια monachus monachus κινδυνεύει.


Για να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

– Παιδιά απο εδώ η Φώκια monachus
– Φώκια monachus, απο εδώ τα παιδιά:

– Γεια σας παιδιά! Το όνομα μου είναι monachus monachus, και είμαι το ένα απο τα δύο εναπομείναντα ήδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Παλαιότερα οι πρόγονοι μου ήταν εξαπλωμένοι σε όοοοοολες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Τώρα έμεινα εγώ, οι φίλοι μου και κάποιοι λίγοι συγγενείς! Οι μελετητές και επιστήμονες λένε ότι εμείς οι φώκιες monachus monachus είμαστε από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης, και στη μεσογειακή θάλασσα θεωρούμαι σούπερ σταρ! Βέβαια μεταξύ μας, να σας πω ότι στη πραγματικότητα είμαι ένα ζωάκι πολύ ντροπαλό, δεν την μπορώ την πολυκοσμία!

– Αχ πόσο αγαπώ τις υποβρύχιες σπηλιές και τις απομονωμένες παραλίες! Εκεί πηγαίνω για να γεννήσω και να θηλάσω τα μικρά μου. Είμαι και ξεφτέρι στο κολύμπι, μπορώ να διανύσω πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, να κάνω κατάδυση μέχρι και 170 μέτρα για να ψάχνω για ψάρια και για χταπόδια που είναι το αγαπημένο μου! Παιδιά μου, ο κύριος λόγος που ήθελα να σας γνωρίσω, είναι για να σας πω ότι κινδυνεύουμε, τα παιδάκια μου, οι φίλοι και οι συγγενείς. Είμαστε πλέον απο τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης, και με τα ψάρια των θαλασσών που μειώνονται συνέχεια, στο τέλος δεν θα έχουμε ούτε μπουκιά να βάλουμε στο στόμα μας. Γιατί το άλλο; Συχνά παγιδεύομαι στα αλιευτικά εργαλεία και τραυματίζομαι (καποιοι φίλοι μου έχουν χτυπήσει θανάσιμα). Το χειρότερο όμως είναι τα μικρά φωκάκια που δεν έχουν μάθει ακόμα να κολυμπούν, και τραυματίζονται από κάτι δίχτυα – «φαντάσματα» τα λέμε επειδή είναι σχεδόν αόρατα και ξεμένουν στον βυθό της θάλασσας μαζί με άλλα σκουπίδια που αφήνουν οι άνθρωποι.

– Αχ μα γιατί πετούν στη θάλασσα σκουπίδια οι άνθρωποι; To ξέρετε ότι όλα τα θαλάσσια θηλαστικά κινδυνεύουν απο τη ρύπανση των θαλασσών, την όχληση των σκαφών, και τη κλιματική κρίση;

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙTE ΝΑ ΚΑΝΕTE ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

● Σε περίπτωση που με δεις άρρωστη ή τραυματισμένη επικοινώνησε άμεσα με τη
MΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στο 210
5222888. ή στείλε mail στο support@mom.gr
● ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥ αν προσέχεις και γενικά να μην πετάς σκουπίδια,
ακόμη και αν τα πετάς στη πόλη σου κάτω, αυτά μπορούν να καταλήξουν εύκολα
στη θάλασσα !
Ήρθε η ώρα να επιστρέψω στη θάλασσα. Χάρηκα που σας γνώρισα παιδιά!

Περισσότερα Εδω