Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται και τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του Π.Θ. για τα δείγματα που έλαβαν από τον Παγασητικό

Στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έλαβε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Παγασητικό προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόλπος μετά τις διπλές πλημμύρες και τους τόνους των φερτών υλικών που παρασύρθηκαν και κατέληξαν στη θάλασσα. Πάντως οι παράκτιοι αλιείς, όσοι διαθέτουν μεγαλύτερα σκάφη, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους, θα επιχειρήσουν έξοδο, αλλά στα ανοιχτά, κοντά στη Σκιάθο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απαγόρευση αλιείας. Το πρόβλημα είναι τα φερτά υλικά και οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν στον εξοπλισμό μας», ανέφερε ο πρόεδρος Παράκτιων Αλιέων Μαγνησίας, Παναγιώτης Περράκης.

Ηδη από το τρέχον Σαββατοκύριακο, όσοι διαθέτουν μεγαλύτερα σκάφη θα βγουν στα ανοιχτά για να ψαρέψουν μετά από ένα πλέον μήνα. «Από την πρώτη πλημμύρα στις 4 Σεπτεμβρίου είμαστε ακινητοποιημένοι. Δεν έχουμε δουλέψει και γι’ αυτό θα μας καταβληθούν και κάποιες αποζημιώσεις. Αυτές τις μέρες θα βγούμε στα ανοιχτά. Δεν έχουμε να φάμε», ανέφερε ο ίδιος ζητώντας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τον Παγασητικό που μπερδεύει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τον κόσμο. «Θα πρέπει να βγουν επίσημα και να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, Αλλιώς τι; Θα βγάζουμε ψάρια και δεν θα μπορούμε να τα πουλήσουμε;», αναφέρει.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι ζήτημα ημερών να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστήμονες έχουν μια πρώτη εικόνα, περιμένουν ωστόσο επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, πριν αυτά ανακοινωθούν επισήμως.

Όπως είναι γνωστό, ερευνητική ομάδα του καθ’ ύλιν αρμοδίου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, μπήκε στον Παγασητικό μετά τη δεύτερη πλημμύρα. Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από θαλάσσιους βιολόγους, ιχθυολόγους και γενετιστές, μπήκαν με μηχανότρατα και προχώρησαν σε δειγματοληψίες από τρεις διαφορετικούς σταθμούς. Πήραν δείγματα ψαριών τα οποία έχουν στείλει προς ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας και από εκεί σε εταιρεία για καύση και ταυτόχρονα έλαβαν δείγματα τόσο από το νερό όσο και από το ίζημα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορούν τα ψάρια και αν είναι βρώσιμα.

Οι αναλύσεις γίνονται στο καθ’ ύλιν αρμόδιο εργαστήριο της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διευθυντής είναι ο ίδιος ο πρύτανης του ιδρύματος, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν. Ο Παγασητικός έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που διαπίστωσαν μεγάλο όγκο φερτών υλών που έχει αλλάξει ακόμη και την ίδια την εικόνα του κόλπου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω