Οι κρήνες λόγω της σπουδαιότητάς τους, απέκτησαν υπερφυσικές ιδιότητες, ενώ θεωρήθηκε ότι κατοικούνται άλλοτε από όμορφες νεράιδες και άλλοτε από τερατόμορφα πλάσματα, έτοιμα να τιμωρήσουν όσους προσπαθούν να πιουν από την πηγή που προστατεύουν.

Πολλές είναι οι λαϊκές παραδόσεις και οι θρύλοι για υπερφυσικούς φύλακες των πηγών, δράκοντες, λάμιες, νύμφες, νεράιδες, τελώνια, που «κρατούν» το νερό και παίρνοντας διάφορα σχήματα και μορφές παρουσιάζονται και τιμωρούν εκείνους που πλησιάζουν να πιουν ή να αντλήσουν νερό.

Στη νερομάνα Ραψάνη οι βρύσες βρίσκονται παντού! Στο εν λόγω χωριό του δήμου Τεμπών  πάντα υπήρχαν φυσικές πηγές και υπόγεια ύδατα, χείμαρροι και ρυάκια.

Εντός του χωριού αλλά και περιμετρικά αυτού, υπάρχουν κρήνες με ονόματα που δόθηκαν με βάση τη γεωγραφική τους θέση, τη γειτνίαση με συγκεκριμένους ναούς ή από ονόματα κατοίκων.

Ας αναφέρουμε μερικά.. Η βρύση της Αγίας Παρασκευής (στο Ανήλιο), του Αγίου Αθανασίου, της Ιτιάς, η “Μπαλογιάννη”, η “Τσιούσιου”, η βρύση στο Ίσιωμα, στην “Πλαϊνή”, του Σχολείου, της Κεντρικής Πλατείας, της Γαστέρνας, του Κουρτάρα, του Ιωαννίδη, η Χρούσω, οι Δυο Βρύσες (Δίδυμες), η Παλιά, η “Καλάμη”, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιάς), η Μπάρα, της Αγίας Τριάδος, της Μεταμορφώσεως, του Αγίου Κωνσταντίνου, των Αγίων Θεοδώρων, των Καλυβίων, η “Βαρσάμη”, η “Ντουρούτη”…

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφικό υλικό : Γ. Κυλινδρής, Γ .Κατσούρας, Καλ. Γαζέτα και από το Διαδίκτυο

Με πληροφορίες από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω