Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να κολυμπήσει στα βαθιά εν μέσω πανδημίας. Από τις αρχές Ιανουαρίου ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο ίδιο υπουργείο. Ο ίδιος μιλά σήμερα στη Σάσα Σταμάτη και στα Παραπολιτικά, και μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Διάβασε το σχετικό απόσπασμα:

Από γενικός γραμματέας, υφυπουργός εν μέσω πανδημίας. Πώς έχει αλλάξει η δουλειά σας στην εποχή του κορονοϊού;

Ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού εν μέσω της πανδημίας, αλλά στους 21 μήνες που είμαι στο υπουργείο η διαχείριση της πανδημίας έχει αποτελέσει από πολύ νωρίς την καθημερινότητά μου και όχι την εξαίρεσή της. Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη συνθήκη, δεν έπρεπε μόνο να βρεθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στήριξης του κλάδου, λόγω του κορονοϊού, αλλά να αντιμετωπιστούν και χρόνια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού, τα οποία η πανδημία ήρθε να επιτείνει. Προτεραιότητα είναι να θωρακίσουμε επαγγελματικά τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Εσείς εμβολιαστήκατε;

Όχι ακόμα, περιμένω τη σειρά μου και, μόλις ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή μου ομάδα, θα σπεύσω, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιατί πιστεύετε ότι έγινε τόση συζήτηση γύρω από το ότι είστε ο πρώτος ανοιχτά «γκέι» υφυπουργός της χώρας;

Ακριβώς γιατί ήμουν ο πρώτος. Πάντοτε, όταν κάτι αλλάζει, προκαλείται ένα ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον όταν σπάει ένα ταμπού.

Γιατί επιλέξατε να πείτε ανοιχτά ότι είστε «γκέι»;

Αν το έκρυβα, τι μήνυμα θα έδινα; Ειδικά απέναντι στη νέα γενιά. Οτι θα πρέπει να ντρέπονται, να φοβούνται και να κρύβονται; Οτι δεν πρέπει να είναι ο εαυτός τους; Οτι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονείρων τους και της αλήθειας τους; Τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό φαίνεται και από τη σπουδαία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συστήσει την επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Γιατί δεν είστε μέλος της επιτροπής;

Το χαρτοφυλάκιο που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό του σύγχρονου πολιτισμού και απαιτεί όλον μου τον χρόνο. Εξάλλου, πρόκειται για μια επιτροπή που απαρτίζεται από εξαιρετικά και ικανότατα άτομα, τα οποία γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος. Από εκεί και πέρα, προφανώς και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις κινήσεις που προάγουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, έτσι ώστε να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Περισσότερα Εδω